Galenika na putu privatizacije, otpremnina 400 evra po godini staža

U "Galenici" je počelo anketiranje zaposlenih koji su zainteresovani za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz socijalni program. To je rezultat dijaloga Ministarstva privrede i predstavnika reprezentativnih sindikata, koji je počeo prošle sedmice u sklopu priprema za raspisivanje novog tendera za privatizaciju.

Ministarstvo privrede je tražilo da "Galenika" sprovede anketu među zaposlenima kako bi, kažu, utvrdili kakvo je raspoloženje i koliko bi se radnika prijavilo za socijalni program.

"Anketa koja se od danas sprovodi je anonimna i neobavezujuća anketa za dobrovoljno napuštanje kompanije. Anketa je otvorena, trajaće do 18. avgusta ove godine", kaže predsednica Samostalnog sindikata "Galenike" Tamara Lalić.

"Galenika" ima 1.400 zaposlenih, a o optimalnom broju radnih mesta još se razgovara.

"Ministarstvo privrede je u postupku definisanja minimalnog broja radnika koje bi kupac morao da zadrži u 'Galenici'. U razgovorima s potencijalnim investitorima, Ministarstvu je ukazano da je realan broj radnika neophodan za rad fabrike od 700 do 900", navodi Ministarstvo privrede.

Dobrovoljni odlazak diktiraće uslovi socijalnog programa. U okviru dijaloga, resorno ministarstvo je sa rukovodstvom i sindikatima "Galenike" već održalo dva sastanka na kojima su približeni stavovi o visini otpremnine.

"U okviru socijalnog programa, radnicima 'Galenike' bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža, od kojih bi 200 finansirala država, a preostali iznos bi isplatio kupac", ističe Ministarstvo privrede.

U sindikatima kažu da se komunikacija s nadležnima nastavlja gotovo na dnevnom nivou, kako bi brzo rešili sva sporna pitanja.

"Da se reše potraživanja, koja proističu iz Kolektivnog ugovora. Takođe, postoji još jedan period neuplaćenih doprinosa i poreza iz 2013. od osam meseci, postoje neisplaćeni regresi za jedan broj bivših zaposlenih. Inicijativa sindikata je da se pre ove transakcije očisti sve. Mislim da to i investitoru odgovara", kaže predsednik sindikata "Nezavisnost Galenika a. d." Zoran Pantelić. 

Država će novim tenderom, na prodaju ponuditi većinski paket akcija "Galenike", a plan je da se tender raspiše već početkom septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво