Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje koju kreditiraju UAE

U Vojvodini počinje izgradnja četiri sistema za navodnjavanje. Biće ih 11, a finansiraju se kreditom od 100 miliona dolara koji je Srbija od Ujedinjenih Arapskih Emirata uzela pre dve i po godine po kamatnoj stopi od jedan odsto na godišnjem nivou.

Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da će radovi u Vojvodini početi u narednim danima i da će trajati od sedam do 12 meseci.

Ovim sistemom će biti pokriveno više od 20.000 hektara zemlje, navodi Milićeva.

Što se tiče navodnjavanja u centralnoj Srbiji, Milićeva kaže da će ta prva faza uključiti tri projekta – u Mačvi, Čačku i Pančevačkom ritu.

Govoreći o mogućnosti da poljoprivrednici vodu od sistema dovedu do njiva, Milićeva objašnjava da prva faza podrazumeva dovođenje vode do kompleksa koji se navodnjava, a naredne dve faze će omogućiti i da krajnji korisnik dođe do vode.

Pošto uglavnom velike kompanije mogu da priušte sebi velike sisteme, Milićeva kaže da će u narednom periodu zakonodavne aktivnosti omogućiti da navodnjavanje bude dostupno i malim proizvođačima.

Kaže da je ukrupnjavanje parcela važan faktor da bi se postigli maksimalni rezultati i napominje da su povrtarske i voćarske kulture najisplativije za navodnjavanje.

U prvoj fazi izgradnje sistema za navodnjavanje koristi se trećina sredstava iz kredita koji su odobrili UAE, ali su aktivnosti na izradi nove projektne dokumentacije odmakle, kaže ona i očekuje da sledeće godine bude povučena nova tranša kredita.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво