Na svoj dan rudari podsećaju da uslovi za rad treba da budu bolji

Danas je Dan rudara. Slavi se u znak sećanja na veliki rudarski štrajk, 6. avgusta 1903. godine, u Senjskom Rudniku. Država računa na razvoj rudarstva, a u planu je otvaranje više novih rudnika.

Rudrski hleb je težak, ali da može od njega lepo da se živi i radi u dobrim uslovima, pokazuje primer rudnika kod Gonjeg Milanovca, koji ima evropsko priznanje za bezbednost i zdrvlje na radu. Britanski vlasnik "Mineko" osim njega uspešno je privartizovao i rudnik "Majdan" kod Ljubovije. Poslovni rezulti sve bolji a rudari zadovoljni. 

"Dokle god budem mogao ja ću raditi. Dokle me budu držali ja ću raditi, imam dobar apetit da bih radio, radim na svim rudarskim mašinama i nema mašine u jami koju ne mogu da savladam", kaže Živko Đuričić, rudar u rudniku "Majdan".

"Nadao sam se i dočekao da rudnik ponovo krene da radi i krenuo je baš u punom zamahu, dostigao jedan kapacitet na kom nam mnogi zavide", kaže Dobrisav Perić, poslovođa u rudniku "Majdan".

Taj recept uspešne privtizacije bilo bi dobro naći i za neki od devet jamskih rudnika "Resavice". Država "Resavicu" još uvek dotira sa 4,3 milijarde dinara.

U Vladi najavljuju da će sa planom reorganizacije izaći do kraja godine. Ono što se zna, jeste da postepeno treba zatvarati četiri rudnika jer su rezrve uglja istrošene. U 2016. rešen je veliki problem - isplaćen je smenski rad još iz prošle decenije.

"Svakako je situacija u firmi mnogo bolja od kada se rešio problem smenskog rada iz prostog razloga što više nemamo zaplenu ni uglja niti repromaterjala tako da može sve normalno da funkcioniše, da se ostvaruju neki prihodi", kaže Nebojša Milenković, predsednik Sindikata radnika rudnika "Resavice" .

Na površinskim kopovima Kolubare i Kostolca, rudara uvek nedostaje. Njihova proizvodnja uglja Srbiji obezbeđuje dve trećine struje.

"Radi se 24 sata, 365 dana u godini, kako na ovoj temperaturi tako i na onoj od minus 25. Pokušavamo da kroz razne pregovore, kolektivni ugovor, stimulativne otpremnine, koliko-toliko ublažimo i poboljšamo njihov život. Njihov život je težak i samo podsećanja radi, zarada u Kolubari u ovom trenutku je 47,000 dinara", kaže Milan Đorđević, predsednik sindikata radnika EPS-a.

I za zaposlene u borskom rudarskom gigantu ova i sledeća godina su prelomne. Traži se strateški partner koji je spreman da investira. Najnovije informacije iz Vlade su da se o RTB-u intenzivno razgovra sa nekoliko svetskih rudarskih kompanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се