Rudari rade punom parom, stabilno snabdevanje strujom

I u ekstremnim uslovima tropskih vrućina, energetska situacija u Srbiji je stabilna i struje ima dovoljno, to poručuju i resorni ministar i direktor EPS-a Aleksandar Antić i Milorad Grčić. Obišli su kolubarske rudare koji su, i u teškim uslovima za rad, uspeli ne samo da premaše plan proizvodnje, već i nadoknade manjak uglja s početka godine.

Elektroenergetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna, istakli su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor JP EPS Milorad Grčić tokom posete kopu "Tamnava – Zapadno polje" u RB Kolubara.

Mi smo u julu ove godine proizveli pet odsto više električne energije nego lane u julu, rekao je Antić.

Ocenio je da je to izuzetno značajno za ukupnu ekonomiju naše zemlje i da taj rezultat dobija na posebnoj težini ako uzmemo u obzir da je u julu proizvodnja u hidro-sektoru za 41,8 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine.

Kako kaže, to znači da su rudari radili punom parom, postizali određene rekorde za ovaj period godine, te da su obezbedili da u termo-sektoru imamo 29 odsto veću proizvodnju nego u julu 2016. godine.

"Naša elektro-energetska situacija je potpuno stabilna. Mi smo juče i izvezli značajne količine električne energije na tržište uzimajući u obzir da su cene na berzama bile izuzetno visoke i time smo na neki način i stabilizovali stanje na berzama u regionu", rekao je Antić.

Međutim, ministar naglašava da je ključni zadatak "Elektroprivrede Srbije" u ovom trenutku pre svega da obezbedi puno snabdevanje svih potrošača.

"To radimo i to smo uvek radili. Bez obzira na sve izazove ne postoji ni promil potrebe da se razmišlja o bilo kakvim problemima koji bi se u snabdevanju mogle desiti", rekao je Antić.

Kako kaže, Elektroprivreda Srbije je i pored manje proizvodnje uglja koji smo imali u prvom kvartalu usled problema sa velikim hladnoćama u januaru i klizištem koje se pojavilo na polju D, uspela da stigne proizvodnju.

"Na današnji dan proizvodnja je za nekih 150.000 tona veća nego u istom periodu 2016. godine. To znači da od početka godine je veća proizvodnja 2017. nego u istom periodu prošle godine", rekao je Antić.

Ocenjujući da je reč o izuzetnom rezultatu, ministar se zahvalio poslovodstvu "Elektroprivrede Srbije" i ljudima koji vode proizvodnju u Kolubari i na kopnu Drmno, ali pre svega rudarima koji u najtežim uslovima obavljaju neverovatno zahtevan posao.

On se zahvalio rudarima na velikoj posvećenosti i ljubavi koju imaju prema svojoj kompaniji i Srbiji.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević kaže da su juče iskopane 92.000 tona uglja u Kolubari.

"Ljudi, to nije u najsrećnije vreme bilo. To nikada nismo davali, u najsrećnije vreme kada se napregnemo maksimalno 100.000 tona kada je polje D radilo punim kapacitetom, kada se stvarno imalo", priča Đorđević.

Direktor EPS-a Grčić podsetio je da je sutra Dan rudara, te je svim rudarima čestitao praznik.

On im se zahvalio za sve što rade za državu i Srbiju pogotovu ove godine kada su uslovi za rad dosta teži nego prethodnih nekoliko godina.

"Treba uzeti u obzir da je velika suša, da su nam rečni tokovi dosta niži nego prethodnih godina, kao i da je proizvodnja električne energije iz naših hidroelektrana i hidropotencijala za 40 odsto bila niža", rekao je Grčić.

Navodeći da se ta razlika mora nadokanditi iz uglja, on je istakao da su oči cele Srbije u 2017. godini uprte upravo u EPS-ove rudnike i u rudare.

Grčić se još jednom zahvalio rudarima koji se, kako kaže, nikada nisu žalili na uslove rada.

"Posle poplava su ti isti ljudi podneli najveći deo tereta. Trudili su se, ne gledajući da li im je prošlo radno vreme, da uspostave sve sisteme ne bi li pokrenuli proizvodnju", rekao je Grčić, dodajući da se svake godine ispostavi da najveći teret u proizvodnji električne energije ponesu upravo rudari.

"Za sve važi Zakon o javnim nabavkama"

Za "Elektroprivredu Srbije" kao i za sve ostale važi Zakon o javnim nabavkama i sve procedure za nabavku delova se obavljaju u skladu sa njim, rekao je Antić dodajući da čine napore da se to ubrza.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti sproveden hitan postupak javnih nabavki za pojedine delove, što su rudari i tražili od doskorašnjeg premijera, Antić je rekao da predsednik Aleksandar Vučić daje ogromnu podršku "Elektroprivredi Srbije" posebno Kolubari i Kostolcu gde se obavlja ključna proizvodnja uglja za stabilnost našeg elektroenergetskog sistema.

"On je dao nalog i poslovodstvu i vladi da se određene procedure u postupku javnih nabavki ubrzaju i mi to činimo", rekao je Antić.

Navodeći da za "Elektroprivredu Srbije", za Kolubaru, kao i za sve ostale, važi Zakon o javnim nabavkama, on je istakao da se sve procedure obavljaju u skladu sa tim zakonom.

"Mi pokušamo da se u sklopu svih tih procedura za te ključne, vitalne, segmente obezbede kraći vremenski rokovi, veća pažnja i veća posvećenost svih onih državnih organa koji učestvuju na bilo koji način počev od davanja mišljenja, preko reagovanja na različite ili zahteve za tumačenje dokumentacije...", rekao je Antić.

Činimo napore da to ubrzamo, ali uvek u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama poštujući prava jedne pune transparentnosti i konkurencije, precizirao je Antić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво