Vučić: Niš tehnološki centar za 21. vek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je u Nišu kamen temeljac za izgradnju nove fabrike austrijske kompanije "Cumtobel" za proizvodnju led rasvete, koja će zaposliti 1.100 radnika. Srbija ulaže u Niš, sa idejom da taj grad postane tehnološki centar za 21. vek, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da se, da bi se to dogodilo, na prvom mestu moramo boriti za mir i stabilnost.

Kamen temeljac su zajedno sa Vučićem položili i ambasador Austrije Johanes Ajgner i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Veliko mi je zadovoljstvo da obeležim početak izgradnje naše nove fabrike sa polaganjem kamena temeljca. Ova investicija je jedan od najvažnijih strateških koraka u preusmeravanju proizvodne mreže 'Cumtobel grupe'. Fabrika u Srbiji će nam omogućiti da se na tržištu uspešno pozicioniramo na dugi rok i dodatno poboljšamo našu konkurentnost", rekao je izvršni direktor "Cumtobela" Ulrih Šumaher. 

Prethodno je u Nišu potpisan ugovor između "Cumtobel grupe" i Vlade Srbije. Subvencije iznose osam miliona evra. Naredne dve i po finansijske godine, fabrika će se graditi na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni Niša, a kada bude završena, pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara.

Predsednik Srbije je Aleksandar Vučić razgovarao je pre podne sa predstavnicima kompanije, a na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ulrihom Šumaherom, poručio je da je ponosan na sve što je i do sada učinjeno u tom gradu i okrugu.

Podsetio je da su ga, kada je pre godinu dana obećavao dolazak novih investitora, svi, a posebno novinari gledali s čudom, uvereni da "prodaje maglu".

"Za nas je najvažnije da će prvi proizvodi iz fabrike 'Cumtobela' izaći već u maju naredne godine. Oni će započeti da zapošljavaju i stručnjake i obične radnike. Fabrika će zapošljavati 1.100 radnika", rekao je predsednik.

Naveo je da je reč o fabrici koja je u Austriji osnovana pre 60 godina, a danas predstavlja giganta u oblasti rasvete.

Oni će, kazao je, zapošljavati i inženjere i zato su stupili u kontakt sa Univerzitetom u Nišu i srednjim školama kako bi za sebe obezbedili najbolje kadrove.

"To je važno za Srbiju, jer nećemo morati da uzimamo radnu snagu iz inostranstva. Nadam se da ovamo nećemo morati da dovodimo radnike sa strane, ni iz Makedonije ni iz Albanije", rekao je predsednik.

Istakao je da cela investicija vredi 30,6 miliona evra, a da je vlada danas potpisla subvencije koje iznose osam miliona evra, što, kako je rekao, pokazuje kakve su i kolike neistine iznesene s tim u vezi, poput navoda u medijima da će subvencije za jedno radno mesto biti 50.000 evra.

"Tako neko izgovori glupost i ostane živ", konstatovao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija ulaže u Niš, jer Niš je, kako je kazao, mesto koje postaje novi industrijski centar Srbije. Tu su, podsetio je, "Cumtobel", "Leoni", "Astra", "Džonsonelektrik".

"Nišu vraćamo život i gradska kasa bolje funkcioniše. Nisam još sasvim zadovoljan, ali značajno bolje nego u prethodnom vremenu", rekao je predsednik.

Zahvalio je menadžmentu "Cumtobela", rekavši da ni rasveta u Beogradu ne bi bila kakva je danas da nije bilo njihove pomoći.

"Nas cilj je da u Nišu spustimo broj nezaposlenih na manje od 20.000, a pre tri-četiri godine nezaposleno u ovom gradu je bilo 50.000 ljudi", rekao je.

Sva ova ulaganja, rekao je, ne donose dobrobit samo porodicama, već i Gradu Nišu, koji će imati više novca za infrastrukturna ulaganja, za nove turističke atrakcije, za privlačenje većeg broja turista i očekujem da će to Niš znati da iskoristi na najbolji način.

"Svi mi u Srbiji verujemo u Niš i verujemo da upravo ovde možemo da stvorimo novu tehnologiju za 21. vek i za to moramo da se borimo svakog dana, jer moramo da obezbedimo pre svega za mir i stabilnost", rekao je predsednik Srbije, čestitajući na ugovoru. 

Posebno je čestitao onima koji će imati zaposlene i predstavljati našu zemlju u ovom gigantu i fabrici kakva je "Cumtobel".

Predsednik kompanije Ulrih Šumaher istakao je da će fabrika u Nišu imati važnu ulogu u strategiji koncerna, dodajući da je ona deo globalnog sistema, u kojem će imati svoje bitno mesto.

Istakao je da "Cumtobel" ne dolazi u Niš kako bi prebacio iz neke druge zemlje radna mesta, već otvara novi pogon, bitan u strukturi koncerna.

Prvi proizvodi iz Niša treba da izađu u maju, a to je, kako je konstatovao, veoma brzo, jer se počinje od nule, pa je za brz razvoj veoma bitna podrška ne samo Vlade već i lokalnih vlasti i zajednice.

Kazao je da je "Cumtobel" odlučio da investira u Srbiju pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, i dodao da se razgovaralo o brojkama, da su podsticaji važni, ali da je najvažnija lokalna podrška.

"Niš smo izabrali iz više razloga. To je grad koji se razvija i ima odličnu geografsku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost, ali i pre svega snažnu osnovu dobro obrazovanih građana. Niš će imati veliku budućnost i radujemo se što ćemo biti deo te budućnosti. Želimo da budemo posmatrani kao članovi lokalne zajednice, a ne kao strana firma", objasnio je Šumaher.

Šumaher je naglasio da proizvodnja u Nišu neće biti samo za lokalne potrebe, već će proizvodi biti namenjeni za izvoz u Evropu.

Proizvodni obim u Nišu biće prevelik da se pokriju potrebe samo srpskog tržišta, naglasio je on.

Dodao da se u Nišu sada gradi proizvodni pogon, ali da postoje planovi za saradnju sa univerzitetima, ulaganje u lokalnu zajednicu.

"Uložićemo i u razvoj novih materijala, poput prerade metala, premaze, plastiku... Ovo je više nego proizvodna linija, razvijaće tehnologiju", rekao je Šumaher.

Šumaher je kazao da je koncern posmatrao gde da se širi, a da je strateški cilj bio širenje na jugoistočnu Evropu.

"Naravno da smo gledali brojke za mnoge države, a bilo je kandidata. Međutim, lično verujem da nije sve u brojkama, već i u ljudima", objasnio je on.

Šumaher je kazao da je u procesu potrage za mestom za investiranje pozvana Srbija i da je uprava kompanije imala priliku da se sretne sa Vučićem. 

"Dobili smo podršku ne samo preko programa za finansiranje, jer postoje slične šeme u drugim državama. Srbija je na putu ka EU, razvija se i most je ka Rusiji. Dobili smo izuzetnu podršku ljudi, tako da odluka nije doneta zbog brojki", poručio je on.

Šumaher je kazao da je odlučeno da se investira u Niš, jer je iz Vlade ukazano da je Niš regionalni centar i da bi se ulaganjem pomoglo razvoju celog regiona.

Nova fabrika u Nišu značiće posao i za mnoge kooperante. 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da je to ono što je dobro, ne samo za Niš, nego za celu Srbiju.

"Sa pedesetak kompanija 'Cumtobel' razgovara o dobavljačkim aranžmanima, dakle naših proizvođača, malih i srednjih proizvođača koji će biti kooperanti ovoj velikoj kompaniji iz Austrije", kaže Čadež.

Predsednik Srbije obišao je i završne radove u novom Kliničkom centru Niš, najmodernijem zdravstvenom kompleksu u ovom delu Evrope.

Nakon toga u večernjim satima predsednik Srbije obići će radove na Koridoru 10, na obilaznici kod Dimitrovgrada.

Predsednik Srbije sutra će obići radove na rekonstrukciji dve škole u Pirotu, a posetu Nišavskom okrugu završiće obilaskom još jedne velike strane investicije, fabrike "Leoni" u Nišu, gde će početi prva faza proizvodnje.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара