Smanjena nezaposlenost u Nišu, otvaraju se nova radna mesta

Predsednik Srbije od danas je u dvodnevnoj poseti Nišu i Pirotu. Aleksandar Vučić će prisustvovati potpisivanju ugovora sa austrijskom kompanijom "Cumtobel" za proizvdonju led rasvete, koja će postaviti kamen temeljac za izgradnju fabrike. Sutra se u Nišu otvara i pogon fabrike "Leoni". Zahvaljujući stranim investitorima koji su proteklih godina došli u Niš, u tom gradu broj nezaposlenih se prvi put posle nekoliko godina spustio ispod 30.000.

Statistika pokazuje da je u Nišu trenutno bez posla 28.500 ljudi, što je za 7,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Zamenica direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Nataša Stanković kaže za RTS da su sve strane kompanije do sada uglavnom tražile radnike za proizvodnju, bez obzira na stručnu spremu.

"Osim 'Džonsona', koji je imao specifične zahteve, tražio je radnike sa srednjom mašinskom ili elektrotehničkom školom", dodala je Stanković.

Sada će posla biti za visokoobrazovni kadar, naročito za one koji su završili elektrotehnički ili mašinski fakultet, odnosno srednju školu u toj struci.

"U najavi imamo da će 'Cumtobel' zapošljavati elektro-mašinske inžinjere. Visokoškolski kadar će sada dobiti šansu za posao", ističe Nataša Stanković.

Takođe, dodaje, sve kompanije koje su došle u taj kraj za rad u proizvodnji su insistirale da u većoj meri zapošljavaju žene, te se i broj nezaposlenih žena u odnosu na broj nezaposlenih muškaraca na evidenciji NSZ smanjio.

U Nišu najduže na evidenciji čekaju oni koji su završili ekonomski i pravni fakultet, odnosno ekonomski tehničari i oni koji su završili matematičku gimnaziju. Najlakše se zapošljavaju profesori matematike i nemačkog jezika, kao i mašinci, elektrotehničari, ugostitelji...

Predsednik Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Nišavskom okrugu, prisustvovaće postavljanju kamena temeljca za izgradnju fabrike "Cumtobela", kao i sutrašnjem otvaranju novog pogona fabrike "Leoni".

Aleksandar Vučić će obići i radove na rekonstrukciji Doma zdravlja, kao i na izgradnji Kliničkog centra. Za večeras je planiran obilazak radova na istočnom kraku Karidora 10.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије