Put naftaša do licence za pumpe

Licence za maloprodaju goriva na pumpama izdaju se od 2006. godine. Danas se mogu dobiti za 12 delatnosti u tom sektoru i moraju se obnavljati svakih deset godina. Inspekcijske službe su u stalnim kontrolama, a u naftnim kompanijama tvrde da svi rade sa licencom, ali istovremeno se žale na komplikovanu proceduru za njeno obnavljanje, jer licenca većini ističe u narednih godinu dana.

Licenca se mora dobiti pre otvaranja pumpe, početka proizvodnje u rafineriji, bavljenja skladištenjem ili uvozom nafte i naftnih derivata. Ko nema licencu, inspektoru mora dati dokaz da je u proceduri njenog pribavljanja.

"Agencija za energetiku je u obavezi da u roku od 30 dana ili izda licencu ili rešenjem odbaci zahtev energetskog subjekta", objašnjava Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Put do licence nije lak jer su i uslovi sve oštriji. Recimo, za veleprodaju evrodizela mora se imati 5.000 kubnih metara skladišnjeg prostora u vlasništvu ili zakupu, a za benzin 2.000 kubnih metara. Dok pumpe, između ostalog, u rezervoarima moraju imati sonde, moraju biti osvetljene noću i imati vidno izložene cene derivata.

"Neki su i odustali, a nekima su licence ili oduzete ili ukinute zbog toga što su kršili neka pravila ili u pogledu tehničke spremnosti za rad ili u pogledu pravnog statusa i tako dalje. Znači, oni moraju neprekidno da ispunjavaju sve one uslove pod kojim je licenca izdata", ukazuje Ljiljana Hadšibabić iz Agencije za energetiku.

Od 2014. oduzeto je 200 licenci za veleprodaju, pa se danas tim poslom bave samo 42 licencirana preduzeća. Najviše licenci izdato je za prodaju goriva na benzinskim pumpama – čak 500. Naftaši kažu da poštuju proceduru.

"Ne postoji problem, nego je posao jako velik. S druge strane, dokument koji izda nadležni inspektor, tržišni, protivpožarni, ekološki važi samo šest meseci. A nekada prikupljanje dokumenata, kada neko ima više benzinskih stanica, traje duže od šest meseci. Taman prikupite sve, istekne vam onaj koji ste prvi pribavili, tako da ima prostora za racionalizaciju posla", ističe Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Zbog ozakonjenja objekata i uređenja katastra svi oni koji nemaju upotrebnu dozvolu za svoje pumpe moraće uskoro da je pribave.

"Sada se primenjuju novi propisi i Agencija to uvlači u izdavanje novih licenci", rekao je Slaviša Petković.

Kazna za rad bez licence je od tri miliona dinara, šest meseci zabrane rada do čak trajne zabrane za bavljenje tom delatnošću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи