Mihajlovićeva: Imamo moderan auto-put, do kraja godine od Beograda do Čačka za sat vremena

Imamo 200 kilometara puteva više nego pre tri godine, a u novembru očekujemo i kraj radova na deonici Srpska kuća – Levosoje na Južnom kraku Koridora 10, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Ističe da bi do kraja godine trebalo da se iz Beograda do Čačka stiže za sat vremena. Srbiji je potrebna nacionalna građevinska kompanija, poručila je ministarka.

I investitori i turisti i ostali putnici na nekoliko deonica u Srbiji ovog leta se mimoilaze s putarima. Iako im to možda ne prija, neophodno je da bi radovi bili završeni u roku.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović će obići danas deonicu Srpska kuća – Levosoje na Južnom kraku.

"Očekujem završetak ove deonice u novembru, to je 8,06 kilometara. Kada budemo završili ovu deonicu, biće gotov kompletni Južni krak Koridora 10 osim Grdeličke klisure, koja se radi. Sledeće nedelje u pojedinim delovima klisure počinje asfaltiranje", rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a istakavši da je to važna deonica i zato što su samo na Koridoru 10 glavni izvođači domaće kompanije.

Moj posao je da obilazim radove, kaže Mihajlovićeva. "U nekom trenutku moramo reći da smo uspeli da završimo: i kod Koridora 11 da se od Beograda do Čačka ide za sat vremena, to mora biti već ove godine u novembru ili do kraja godine, imamo Koridor 10, moderan auto-put. Imamo 200 kilometara puteva više – Mislim da smo na dobrom putu", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da je posao države da stvara uslove kako bi moglo da se radi. "Kao država stvaramo zakone, crne i bele liste da vidimo koje su kompanije dobre, a koje nisu, da imamo dovoljno novca – a ova Vlada ima dovoljno novca i plaća sve svoje obaveze. Izvođač ima jednu obavezu – da poštuje ugovor", istakla je ministarka.

Zbog usporavanja radova ima i kažnjenih i izvođača upozorenih žutim kartonima.

"Mi smo, recimo, na Koridoru 11 uputili izvođaču opomenu pred raskid ugovora, ukinuli smo saglasnost za neke podizvođače. Na Koridoru 10 su 'Koridori Srbije' kaznili neke izvođače i mi ćemo verovatno dati još neke opomene pred raskid i to je ono što mora da se dešava da bi se posao ubrzao", istakla je Mihajlovićeva.

Napominje da uglavnom svi izvođači, kada se počne sa opomenama, krenu da ubrzavaju poslove.

"Mi 24 sata vršimo monitoring nad svim izvođačima, to je jedan od glavnih razgloga zašto mi danas možemo da kažemo da imamo 200 kilometara auto-puteva više", ukazala je Mihajlovićeva.

Potrebna nacionalna građevinska kompanija 

Srbiji je, smatra, potrebna ozbiljna nacionalna građevinska kompanija koja će imati svoje radnike i svoje mašine.

"U septembru ćemo razgovarati o tome kako da napravimo takvu kompaniju. Srpske građevinske kompanije su prethodnih 20 godina doživele cunami. Nemaju mogućnost da imaju prave bankarske garancije, da može da se pojavi na svetskim i našim tenderima. S druge strane, država jača, šteta je da ne osposobimo jednu veliku kompaniju koja će imati radnike i dobre mašine. Ne mora da bude javno preduzeće, smatramo da ne treba da bude, može da bude u početku deoničarsko društvo", rekla je Mihajlovićeva ističući da je cilj da se zapošljavaju domaći radnici.

Ukazuje da ako se otvaraju deonice, povećava se broj automobila na auto-putevima. "Mi smo od 2014. kada je bilo 36 miliona automobila došli do 2017. kada očekujemo 48 miliona automobila na Koridoru 10. To je znak da Srbija postaje koridor koji smo toliko želeli", rekla je ministarka.

Prošle nedelje Srbija je dobila prvi punjač za električna vozila, kod Preševa.

"Do pre tri-četiri godine imali smo veći deo Koridora 10 gde nismo imali uopšte normalan put, a sada imamo auto-put, imamo punjače. Imaćemo ih pet, na Bubanj Potoku počinje montiranje punjača za električne automobile, imaćemo na severu, kod Šida, već imamo na donjoj granici kraj Makedonije. Imaćemo besplatan vaj-faj na svim odmaralištima", rekla je ministarka.

Imamo, kaže, moderno izgrađen auto-put i modernu rampu o kojima se vodi računa. "Inspekcije su na svakih 15 dana na Koridoru 10, od toga da vide da li je obeležavanje puteva dobro do toga da li sve funkcioniše kako treba", zaključila je Mihajlovićeva.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 28. jul 2017, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

e bre

Imamo i klaj,klaj put Beograd Temisvar koi povezuje dve zemlje.

(sreda, 26. jul 2017, 13:04) - anonymous [neregistrovani]

Voz za Cacak

Boro , propade ti pesma.....

(sreda, 26. jul 2017, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

Stari Obrenovacki put

Kako ce doci za sat vremena do Cacka ,kad stari obrenovacki put nece moci da nosi sav saobracaj kad navali sa autoputa?

(sreda, 26. jul 2017, 10:21) - Inkognito [neregistrovani]

Znak

Neka neko stavi bilo kakav putokaz na početku nove deonice od Srpske kuće ka Nišu, ljudi se masovno zbunjuju i uključuju na stari put.

(sreda, 26. jul 2017, 10:05) - Stefan [neregistrovani]

A Vojvodina?

Samo se u Vojvodini ne radi nista, posebno u Banatu!

(sreda, 26. jul 2017, 09:40) - anonymous [neregistrovani]

Koridori

Kad ce biti zavrsena obilaznica kod Beograda koja se pravi 18 godina i auto put Kragujevac Batocina zapocet pre 15 godina?

(sreda, 26. jul 2017, 09:29) - Milija [neregistrovani]

Ukljucenje

Gde se sa Zarkova najbrže uključiti na novi autopu ka Cacku?
Nećemo valjda svi preko Umke i Barica na Obrenovac...

(sreda, 26. jul 2017, 08:57) - Goran [neregistrovani]

Koridor

Koridor od Zaječara preko Negotina do Kladova? Dođite da vidite kako izgleda "put".