Rukovodstvo "Fijata" i sindikalci u utorak potpisuju sporazum

Vlada Srbije je saopštila da su rukovodstvo "Fijata" i sindikati postigli dogovor koji će obezbediti nastavak proizvodnje modela "fijat 500L" u Srbiji kao i nastavak dijaloga između rukovodstva kompanije i sindikata. Postignuti dogovor je deo novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine. Sporazum će biti potpisan u utorak, a potpisivanju sporazuma prisustvovaće premijerka Ana Brnabić.

Tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije koju je projektovala Narodna banka Srbije za naredne tri godine.

"Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje Narodna banka Srbije, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto od avgusta", navedeno je u saopštenju.

Takođe je dogovorena isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Postignut je dogovor da se naknada za noćni prevoz udvostruči.

"Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je i osnivanje Komisije za tehnička merenja. Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija", kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije. Komisija će početi sa radom u septembru 2017. godine.

"Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine. U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora", piše u saopštenju.

Pregovori između sindikata i "Fijata" su započeli prošle srede, 19. jula, uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije.

Vlada Republike Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

"Pregovori su vođeni u konstruktivnoj atmosferi uz aktivno učešće premijerke Ane Brnabić. Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve", piše u saopštenju.

Na sajtu Vlade je navedeno da će premijerka Ana Brnabić sutra prisustvovati potpisivanju Sporazuma između rukovodstva kompanije "Fijat" i predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u toj kompaniji.

Ministar privrede Goran Knežević će, kao resorni ministar, formalno potvrditi postignuti sporazum između dve strane koje su učestvovale u pregovorima.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара