Tajni dogovori proizvođača automobila u Nemačkoj?

Evropska komisija pokrenula istragu o navodima o udruživanju proizvođača automobila u Nemačkoj, među kojima su i "Folksvagen", "Audi", "Porše". Oni su se, navodno, dogovarali o tehnologiji, komponentama, dobavljačima, troškovima proizvodnje – s ciljem da ostvare što veće uštede.

Nemački list Špigl objavio je da vlasti istražuju navode o monopolskom ponašanju u nemačkoj auto-industriji, uz tvrdnje da su se veliki proizvođači automobila više decenija dogovarali o tehnologiji koju će koristiti.

Svi veliki nemački proizvođači – "Folksvagen", "Audi", "Porše", "Be-Em-Ve" i "Dajmler" – od devedesetih godina su se tajno sastajali kako bi postigli dogovor o komponentama koje će koristiti u izradi automobila, ali i o izboru dobavljača, piše Špigl.

Ti dogovori su se, navodno, ticali tehnoloških pitanja – od benzinskih i dizel motora, do kočnica, kvačila i menjača.

Jedno od najupečatljivijih otkrića u izveštaju Špigla odnosi se na "ad blu" rastvor koji neutrališe štetne emisije dizel motora. Nedeljnik navodi da su se proizvođači složili da umesto većeg i skupljeg, koriste male "ad blu" rezervoare, za koje se ispostavilo da nisu dovoljno efikasni.

Neke od ovih kompanija su nadležnoj kancelariji za zaštitu konkurencije EU podneli dokumente u okviru istrage o monopolskom ponašanju.

U Evropskoj komisiji kažu da se ovi navodi istražuju i da je prerano iznositi bilo kakve tvrdnje. Ukoliko se ispostave kao tačni, nemačkim kompanijama prete velike novčane kazne.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи