Zamrznut štrajk glađu u "Goši", nastavak razgovora u utorak

Četvoro radnika "Goše" iz Smederevske Palanke zamrzlo je štrajk glađu do utorka kada će biti nastavljeni razgovori u Ministarstvu privrede.

Dogovor o zamrzavanju štrajka glađu postignut je u razgovoru predstavnika štrajkačkog odbora, generalnog direktora i miritelja iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Tiho je i danas bilo u pogonima "Goše". Radnika kojima je u protekla dva meseca na račun uplaćeno po 100 dinara, nije bilo na radnim mestima, ali jeste u krugu fabrike. Dva sata su čekali ishod još jednog sastanak Štrajkačkog odbora i direktora fabrike, ovog puta uz posredovanje miritelja.

"Jedini dogoovr koji je postignut - pošto su nas svi zamolili da danas prekinemo štrajk glađu. Mi smo odlučili da ga zamrznemo do utorka kada je novi sastanak u Ministarstvu provrede a posle još jedan u Agenciji. Što se ostalog tiče dalje smo nego što smo bili", kaže Milan Vujčić, predsedni Štrajkačkog odbora. 

Generalni direktor, koga je nedavno postavio novi vlasnik kiparski "Lisnart", nije želeo pred kamere. Radnici kažu da su od njega na sastanku čuli za neka nova potraživanja i hipoteke i da novca za isplatu duga za zarade - nema. A duguju im u proseku po pola miliona dinara.

"Poslodavac nema te pare, a zaposleni ne bi da počnu s radom dok im se bar nešto ne ispalti jer im godinama ili mesecima gotvo nije ništa plaćano. I to je problem veliki", kaže Živko Kulić, miritelj Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Ipak miritelj veruje da je moguće naći rešenje i izbeći stečaj i dalje urušavanje "Goše".

Pored zarada radnici traže i uplatu poreza i doprinosa, i povezivanje staža. Sad sve zavisi, kažu, od pregovora sa državom odnosno ministarstvom privrede koji se nastavljaju u utorak. I da li će uspeti da ugovore posao, odnosno prodaju vagona "Hestilu".

Radnici "Goše" su gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa i povezivanje staža.

Juče je održan sastanak štrajkačkog odbora s Ministarstvom privrede na kojem je, kažu, došlo do pomaka i obe strane očekuju razrešenje problema.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво