Brnabić: Štrajkački odbor "Fijata" od Vlade traži nemoguće

Premijerka Ana Brnabić ističe da je tu za radnike "Fijata" i noći i vikendom, ali ne za Štrajkački odbor jer, kaže, sa njima komunikacija nije u najboljoj nameri.

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare, a posle sastanka sa "HBIS grupom", rekla da će se vlada boriti za "Fijat" kao što se borila za "Železaru Smederevo", ali da Štrajkački odbor traži nemoguće, odnosno ono što Vlada ne može da ispuni.

"Vlada zakonski ne može da garantuje da minimalna neto zarada bude 45.000 dinara", pojasnila je premijerka.

Dodala je da su štrajkači ispostavili Vladi i novi zahtev, a to je da dobiju 20.000 dinara kao naknadu što su štrajkovali, što je, kaže, takođe nemoguće ispuniti.

Ističe da bez obzira na sve ostaje spremna za razgovore sa radnicima kada god oni odluče.

Podsetila je takođe da je uspeh u "Železari Smederevo" jasna poruka i rukovodstvu "Fijata" –da vlada neće odustati kao što nije odustala ni od Železare.

"Smederevo je fantastičan primer da u Vladu treba da se veruje i da će Vlada obećanja ispuniti i da će zaleći za svoje randike. I kada niko ne veruje u budućnost, Vlada veruje", poručila je Brnabićeva.

Navodeći da je sa Štrajkačkim odborom razgovarala kad god su hteli, da se to dešavalo i iza ponoći, premijerka je primetila da je nekorektno što se nakon toga pojavi saopštenje tog istog odbora o tome kako vlada razgovara sa radnicima preko medija.

"I tu smo bili toleranti, oćutali smo i dali novu šansu", rekla je Brnabićeva te poručila da upravo zato sada hoće da razgovara sa radnicima.

Vlada je, kako je napomenula, pristala da izađe u susret u vezi sa svim zahtevima radnika, ali ne može da garantuje koliki će biti procent povećanja plata, zbog čega se ona pita postoji li dobra namera u potezima štrajkača.

Podseća, naime, da su sindikati vodili pregovore od 9. do 21. juna o novom kolektivnom ugovoru, te da su ih sami napustili i odlučili da počnu štrajk.

Podseća i da se jedan sindikat nije ni odazvao na razgovor sa Vladom niti je dao bilo kakvo objašnjenje.

Takođe, dodaje, "Fijat" njoj ranije nije dozvolio da uđe u pogone fabrike u Kragujevcu sa obrazloženjem da su radnici besni.

"Hajde da pregovaramo. Tu sam za radnike i noći i vikendom, ne za Štrajkački odbor, pošto sa njima komunikacija nije u najboljoj nameri", rekla je premijerka zaključivši da joj se čini da nije postojala Vlada koja je tako iskreno i otvorenog srca radila na očuvanju radnih mesta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво