Vučić: Apel da se reši problem u "Fijatu", rizici veliki

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na radnike "Fijata" i Vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

"Danas, kada ovde govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: 'A Kragujevac?'", rekao je Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu.

Istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, da zna da je od radnika "Fijata" dobio pismo, ali da nije stigao da se upozna sa njegovim sadržajem, i dodao:

"Molim radnike, video sam ih kada sam obilazio fabriku, reč je o dobrim domaćinima i poštenim ljudima, i verujem da će razumeti svoju ulogu, kao i vladu, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju", rekao je Vučić.

Istakao je da tema uopšte nije pitanje ko je kriv, već je ključno da se mora naći rešenje.

Vlada, dodaje, nema previše mogućnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je moli da učini sve što može.

"Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe između radnika i vlade, pa se tome raduju na političkoj sceni, ti ne razumeju ništa", poručio je Vučić. 

Oni, kako je dodao, ne razumeju da rade u korist štete radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u "Fijatu", već u korist štete svoje države.

"Nikada takve političare nisam mogao, niti ću razumeti", istakao je Vučić.

Kako je rekao, uskoro se vraća u Beograd i zamolio je sve aktere da imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima ne samo po radnike "Fijata" i "Fijat", već po Kragujevac i celu zemlju.

"Izborena jedna važna pobeda"

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je Srbija izuzeta iz kruga zemalja prema kojima će Evropska komisija primeniti rigorozne antidamping mere na uvoz čeličnih člimova.

"Čestitao bih građanima Srbije što smo pobedili vezano za antidamping mere u EU. Hvala EU na razumevanju. Sada su druge zemlje uključene u taj proces - Brazil, Iran, Ukrajina...Srbija više nije u tom procesu", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Rekao je da je ovo jedna od dve pobede.

"Imamo još jedan proces, u vezi sa pitanjem državne pomoći. Kada i to završimo, to je za našu Železaru velika pobeda i garancija za obavljanje dobrog i odličnog posla u budućnosti", zaključio je predsednik. 

Evropska komisija izuzela je Srbiju iz istrage o uvozu toplo-valjanih čeličnih limova, kojom je bilo obuhvaćeno pet zemalja, objavio je portal Metal Bilten, koji je imao uvid u preliminarni dokument EK.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво