Vučić sa predstavnicima "Ciska", "Dženeral elektrika", "Koka-Kole"...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima američkih kompanija, poput "Ciska", "Dženeral elektrika" i drugih. Tema razgovora bile su mogućnosti i uslovi za investiranje u Srbiji.

Šefu srpske države priređen je radni doručak na Kapitol hilu sa Poslovnim savetom za međunarodno razumevanje (Busines council for international undestanding), koji okuplja oko 200 kompanija zainteresovanih za ulaganja u različite sektore privrede.

Predsednik Vučić informisao je predstavnike saveta o ekonomskim reformama, koje je Srbija preduzela u poslednje dve godine, i poboljšanju poslovne klime za strane investitore.

Vučić je istakao da Srbija mnogo ulaže u poboljšanje putne infrastrukture, da je politički stabilna i da za strane investitore ima program podsticaja, što je čini jednom od najboljih investicionih destinacija na području Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Predsedništva. 

Sastanku u Vašingtonu su prisustvovali predstavnici kompanija "Koka-Kola", "Uber", "Rio Tinto", "Behtel", "Dženeral elektrik", "En-Si-Ar", "Motorola", "Friport", "XCUBE international", "MClarty associates", kao i drugih korporacija.

Kompanija "Uber" izrazila je interesovanje za poslovnu klimu u Srbiji, kao i za mogućnosti ulaganja u sektor turizma. Kompanija "Džon Dir" zainteresovana je za infrastrukturne projekte u Srbiji.

David Vujić, predsednik GO "Xcube", rekao je da je spajanje srpskih i američkih preduzeća važno zbog uticaja na srpku ekonomiju, zapošljavanje i razvoj tehnologije i usavršavanje.

"Najvažnije je da se Srbija stavi na mapu kao centar visoke tehnologije u Evropi, ali, nažalost, još nije vidiljiva na način na koji zaslužuje", rekao je Vujić.

Predstavnici kompanija istakli su da su ekonomski odnosi SAD i Srbije u usponu, ali da postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i dolazak većeg broja američkih investitora. Veliki potencijal leži u saradnji u oblastima auto industrije, IT sektora, farmaceutske industrije, kao i obnovljivih izvora energije.

Ukupna robna razmena u 2016. godini između SAD i Srbije iznosila je 574,5 miliona američkih dolara, što je povećanje za 6,5 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Poslovni savet za međunarodno razumevanje (BCIU) je nezavisna organizacija osnovana u cilju unapređenja međunarodne trgovine. Savet pruža podršku kompanijama članicama u nastupu na međunarodnom tržištu i olakšava komunikaciju na nivou komanije i vlada drugih zemalja.

Vučić je prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije "Cisko". Memorandum su potpisali ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Đerđ Matković i viši potpredsednik za odnose sa vladama i zajednicama u kompaniji "Cisko" Majkl Timeni.

"Taj memorandum podvlači nameru dve strane da otpočnu razgovore u cilju postizanja dogovora o programu nacionalne agende za ubrzavanje digitalizacije (CDA). Dostizanje ovog programa može predstavljati strateški potez i izgraditi dugoročno partnerstvo koje bi, kroz ubrzanje nacionalne agende za digitalizaciju, pomoglo rastu BDP-a, otvaranju novih radnih mesta i obezbedilo inovacije i obrazovanje u javnom i privatnom sektoru", navodi se u saopštenju Pres-službe Predsednika Republike.

Vučić o razgovoru sa američkim kompanijama

Vučić je izjavio, nakon sastanka sa Poslovnim savetom, da je bio ponosan na činjenicu što američke kompanije priznaju rezultate srpskih reformi i što su zadovoljni stanjem u budžetu, fiskalnom situacijom u Srbiji, ali i popravljanjem našeg mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

"Ponosan sam na činjenicu što je održan sastanak Poslovnog saveta sa predstavnicima mnogo veoma uspešnih i najjačih svetskih kompanija, koje su dobro govorile o Srbiji. Neki posluju već u Srbiji, a neki nameravaju da prošire biznis u našoj zemlji, kao En-Si-Ar koji danas zapošljava nepunih 3.000 ljudi, a imaće uskoro 5.000, napraviće novi tehnološki centar koji će biti jedna od čudesnih novih zgrada u Beogradu", objasnio je Vučić i dodao da zbog takve kompanije naši mladi ljudi neće odlaziti u inostranstvo.

Reko je da su na sastanku bili predstavnici kompanija poput "Dženeral elektrika", "Ciska", "Rio Tinta".

"'Rio Tinto' treba da podigne svojim investiranjem čitavu Zapadnu Srbiju. Oni imaju jedno od najvećih nalazišta litijuma, što se malo zna. Imaju pravo na istraživanje oko dva miliona tona litijuma, i možemo dobar deo svetskog tržišta da snabdevamo tom rudom. Sada je litijum veoma bitan i zbog električnih vozila, jer se, zajedno sa bakrom, od njega prave akumulatori", ukazao je Vučić.

Dodao je da su tu bile kompanije "Friport" i "Uber", kao i mnoge druge koje planiraju da dođu u Srbiju i ulažu u našu zemlju.

Rekao je da je privrednicima preneo prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje i izrazio očekivanje da će doći do daljeg ubrzanog dolaska američkih investitora.

"Rekao sam da Srbija ima stabilnu ekonomiju. Mi i dalje jesmo siromašna zemlja, ali je to izazov za sve nas. Međutim, mi smo na sigurnom uzlaznom putu, a preneo sam i da smo uspeli da zaustavimo rast javnog duga i da on pada na današnji dan je na 66 odsto. Verujem da ćemo do kraja 2018. stabilno da ga spustimo ispod 60 odsto, na nivo Mastrihta", naglasio je predsednik.

On je podvukao da su sve te činjenice i rezultati garancija da kompanije mogu da posluju uspešno.

Takođe je ukazao i na činjenicu da dolaskom u Srbiju kompanije imaju na raspolaganju ogromno tržište, jedno od najvećih u regionu, jer sporazumima o slobodnoj trgovini Srbija otvara ne samo tržišta regiona, već i EU, Rusije, Turske i čitave Evroazijske unije.

Pored toga, podvukao je, Srbija je u stanju da obezbedi podsticaje koji su veći od značajnog dela zemalja EU.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво