Knežević o "Fijatu": Neophodno da što pre krenu pregovori

Ministar privrede Goran Knežević kaže za RTS da su Vlada i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkačkim odborom i poslodavcima "Fijata", kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto i pregovaraju o svojim zahtevima.

Knežević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru "Fijata" navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni.

"Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto", naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali da je važno da "Fijat" ostane u Srbiji.

"Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo ni za koga već da sednu za sto i dogovore se", ističe Knežević.

Ukazao je da je saglasan da je plata u "Fijatu" mala, ali da ne može Vlada da garantuje njeno povećanje.

"Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo", rekao je Knežević.

Podsetio je da su ispunjena dva zahteva radnika – bolja organizacija posla i obezbeđivanje prevoza van standardnog radnog vremena.

"Što se tiče povećenja plata, mi možemo samo da posredujemo", dodao je Knežević.

Komentarišući pravilo "Fijata" da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovarački sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i Ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi.

"Poštovani radnici, dajte da sednemo da usaglasimo protokol i pregovaramo", poručio je Knežević.

Naglasio je da u Ministarstvo i Vladu nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem za koju štrajkački odbor "Fijata" kaže da ju je uputio.

"Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros – nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo sa poslovodstvom 'Fijata' i da reše svoje probleme", zaključio je Knežević.

broj komentara 47 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jul 2017, 22:11)
Mile [neregistrovani]

Otpusten

Imam li ja pravo da radim za cenu mesečne potrošačke korpe ili moram da savijam glavu za minimalac i da me deca pitaju (..."tata za šta radiš kada nikad nemaš?)

Bolje se danas ispraviti nego da nam deca odrarastaju sa savijenom kičmom.

(ponedeljak, 17. jul 2017, 17:59)
anonymous [neregistrovani]

Strajk u Fiatu

MIslim da je sindikat fijata danas pokazao zelju za resavanje krize i da ce radnici prihvatiti to i ubrzati zajednicke pregovre. Fijat je vazna kompanija ne samo za drzavu vec i za radnike .

(ponedeljak, 17. jul 2017, 16:51)
Lela L [neregistrovani]

Radnici

treba radnicima sto pre izaci u susret i sto pre naci neko kompromisno resenje

(ponedeljak, 17. jul 2017, 16:50)
Zoca [neregistrovani]

Zoca

Mislim da se treba osvrnuti i na one kojima ovaj strajk ne odgovara, koji bi da rade i zato pregovora mora biti sto pre sto verujem da ce se postici.

(ponedeljak, 17. jul 2017, 16:34)
anonymous [neregistrovani]

Ima onih koji bi da rade

Radnici Fijata treba da bolje sagledaju mogucnosti jer ima mnogo drugih koji bi da rade.

(ponedeljak, 17. jul 2017, 16:33)
Protivnik lupanja! [neregistrovani]

Da li i ti radiš,

za 10€ nadan?-Ajde,isprsi se!:

(ponedeljak, 17. jul 2017, 16:32)
Sreja [neregistrovani]

Strajk

Treba naci resenje da budu zadovoljni i poslodavci i radnici. Mora da postoji malo i tolerancije i razumevanja sa obe strane. Sto pre nastaviti sa radom, da ne bude velikih gubutaka.

(ponedeljak, 17. jul 2017, 16:24)
anonymous [neregistrovani]

Закон мора да поштује свако, чак и ФИАТ!

Такође, држава мора да штити закон, а радници ФИАТ-а управо то траже и не штрајкују зато што им је добро или немају паметнија посла! Према томе, ако се ФИАТ-У не исплати најјефтинија и квалитетна радна снага и повлашћени положај који нема нико и нигде у свету - збогом, али да.прво плате своје дугове радницима и држави Србији!

(ponedeljak, 17. jul 2017, 15:29)
anonymous [neregistrovani]

Ujka

Postovati smernice Vlade i sve ce biti dobro.

(ponedeljak, 17. jul 2017, 14:15)
Milan [neregistrovani]

Saradnja

Ne mozemo za sve vladu i vlast da krivimo.