Predloženo povećanje cene maline do 20 dinara po kilogramu

Na sastanku proizvođača malina, otkupljivača i ministra poljoprivrede predloženo je da se sadašnja akontna cena, koja se kreće od 120 do 145 dinara, poveća za dvadesetak dinara. Malinari kažu da ne pristaju na manju cenu, dok resorni ministar očekuje rast cene tog voća i poručuje da je najvažnije rešiti problem nepoverenja između proizvođača i otkupljivača.

Posle trodnevenog ispitivanja tržišta u Poljskoj, gde je prosečna cena maline 145 dinara, srpski proizvođači i dalje traže veću otkupnu cenu. To pravdaju boljim kvalitetom srpske maline. 

Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije za RTS kaže da danas nije postignut dogovor već je to, kaže, predlog izvoznika da akontna cena bude 160 dinara.

"Da smo se dogovorili, morali bismo nešto da potpišemo. Oni su predložili da će pomeriti cenu za 160 dinara za dan, dva, za 48 sati", istakao je Radović nakon sastanka u Vladi Srbije.

Agenciji Beta Radović je rekao da to nije zadovoljavajuća cena ali da je važno da se "razbije dogovor otkupljivača (hladnjačara) o jedinstvenoj monopolskoj ceni".

Dodao je da je značajno i to što su proizvođači u Bosni i Hercegovini obećali da neće prodavati jeftino malinu srpskim otkupljivačima koji su je kupovali jeftino i ucenjivali proizvođače u Srbiji.

Radović je rekao da je na sastanku delegacije proizvođača i hladnjačara, koji su išli u Poljsku da provere cenu maline, saopšteno da se to voće u toj zemlji prodaje po 1-1,2 evra po kilogramu.

On je, međutim, istakao da je poljska malina lošijeg kvaliteta od srpskog "vilameta" i da zbog toga cene nisu za poređenje.

Dodao je da je proizvođačima malina u Srbiji jedina isplativa cena 1,83 evra odnosno 220 dinara po kilogramu, zbog čega očekuju da će smanjena ponuda "pogurati" sadašnje cene od 120-140 dinara do tog nivoa.

"Pola roda maline je prodato po sadašnjim bagatelnim cenama za keš a pola je smešteno u hladnjače po akontnim cenama od 120-140 dinara i čeka da to voće poskupi", rekao je Radović.

Božo Joković iz ariljske firme "Agro eko voće" ukazuje da u narednom periodu treba da se poradi na tome da se proizvođačke grupacije ojačaju, da ne zavise u tolikoj meri od hladnjačara i izvoznika, već da mogu da prodaju svoj proizvod u neko dogledno vreme. 

Malinari u Vojvodini, koji nose više od 10 odsto proizvodnje tog voća, imaju drugi problem. 

"Akontna cena od 160 dinara ne znači za nas iz Vojvodine, zato što hladnjače nisu pozicionirane na tom terenu tamo, već agenti hladnjača koje su pozicionirane u Srbiji kupuju malinu u Vojvodini, samim tim je niža naša cena trenutno tamo", napominje Bojan Pejić iz Udruženja "Bačkopoljski malinari".

Za resornog ministra rešenje problema je na vidiku. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objašnjava da je Vladi najvažnije da ispita kakvo je stvarno stanje na tržištu jer, kaže, postoji veliko nepoverenje između proizvođača i otkupljivača.

"Mi moramo da radimo pre svega zbog srpskog malinarstva. Ono što je dobro i svi rezultati pokazuju da postoji trend na tržištu rasta cene i ja se nadam da će se narednih dana to potpuno reflektovati na tržištu Srbije", napominje Nedimović.

Branje maline se na jugu Srbije i u Mačvi završilo a u ostalim krajevima Srbije će biti završeno za šest do sedam dana. Do tada se očekuje još razgovara između tri strane - proizvođača, otkupljivača i ministarstva poljoprivrede.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 16. jul 2017, 16:30)
anonyrmous [neregistrovani]

Malina

Ja stvarno ostajem zatecen kakve gluposti uopste mogu da se pisu,zavrsava se berba za 7dana ali ovih dana cemo se dogovarati.

(nedelja, 16. jul 2017, 12:04)
Ivana [neregistrovani]

Maline

Jesili nekada obradjivao malinu Znas li koliko je to tezak posao koliko kosta dok se dovede do branja Strasno je kad o tome prica neko ko nema pojma

(subota, 15. jul 2017, 21:20)
anonymous [neregistrovani]

@Oj srbijo

Igore, cenu na svetskom tržištu određuje koliki je rod najvećih proizvođača, Poljske i Čilea.
Ali ono što je bitno, je da je razlika u kvalitetu između poljske i naše malina veoma značajna, razlika u organoleptičkim svojstvima je uveliko u korist naše maline.
A nije to svejedno. pođi od sebe, jel ti svejedno da li ćeš, recimo, kupiti plastični, bezukusni paradajz iz plastenika, ili mirisni i ukusni iz bašte i sa njive? I misliš li da treba da imaju istu cenu?

(subota, 15. jul 2017, 20:32)
Igor [neregistrovani]

Oj srbijo

Pojesce nas poljaci, i izgubicemo i to trziste gde smo dobri bili. Nas narod ne razume da malina nema samo kod nas, da se u svetu prodaje ono sto je jeftinije. Znam ljude u selima uzimaju lepe pare za maline, i to ih hrani, ali ako budu neki reprezantivci koji hoce da brane cenu a tako zeznu proizvodjace, onda smo nadrljali.