Štrajkači u "Fijatu" predali pismo za predsednika Vučića

Radnici kragujevačkog "Fijata" nastavili su protest, pošto Vlada nije usvojila zaključak kojima se garantuje da zaposleni neće snositi posledice zbog štrajka. Nekoliko stotina radnika druge smene ispred Skupštine grada predalo je lokalnoj samoupravi pismo za predsednika Aleksandra Vučića, u kome su izneli svoje zahteve. Ministarstvo privrede predlaže potpisivanje protokola koje bi omogućilo početak pregovora radnika i rukovodstva.

Svi su za pregovore – radnici, članovi sindikata i štrajkačkog odbora, međutim, poslodavac ne pregovara dok se štrajk ne prekine.

Radnici traže zarade, imaju nekoliko zahteva, ali sve vreme ističu da žele da se sedne za pregovarački sto.

Danas su zaoštrili proteste, jer od Vlade nisu dobili garancije da neće snositi posledice zbog štrajka.

U Skupštini grada predali su pismo gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću za predsednika Aleksandra Vučića. 

U pismu traže, kako kažu, pristojne zarade od kojih mogu da žive, ističu da treba da se poštuje vladavina prava i da strane kompanije ne mogu da budu jače od države, kao i da neće dopustiti da niko ponižava njih i njihove porodice.

Veruju da je predsednik Vučić njihov saveznik u svemu tome i traže da se uključi u pregovore.

"Mi samo tražimo da nam daju objašnjenje zašto mi ne zaslužujemo veće plate", kaže radnik "Fijata".

Njegov kolega navodi da zbog neispunjenih zahteva neće prekidati štrajk.

Predsednik Samostalnog sidinkata u "Fijatu" Zoran Marković smatra da predsednik treba da se uključi u rešavanje problema.

"Smatramo da, ako je Vlada Republike Srbije jednostavno prekršila i izigrala dogovore koje smo imali u Ministarstvu privrede, ipak bi trebalo da se predsednik države uključi, jer je 33 odsto ove kompanije u vlasništvu Srbije. To je ono zbog čega mi očekujemo da i predsednik države Aleksandar Vučić treba da se uključi u celokupnu situaciju", ističe Marković.

Marković poručuje da rukovodstvo "Fijata" mora da shvati "da nije ovo zemlja jeftine radne snage".

"Jesmo obrazovani i kvalitetni, kažu da radimo najkvalitetniji auto, ali hoćemo i skromne plate i bolje uslove za rad", dodaje Marković.

Gradonačelnik Kragujevca primio je i odmah prosledio pismo predsedniku Srbije. Podržava radnike "Fijata" i traži od njih da budu odgovorni i počnu pregovore jer, napominje, štrajk nanosi velike štete.

"Kad Fijat ne prima plate, nema novca u gradu. Ne govorim samo o gradskom budžetu, govorim o svim onim sekundarnim i trecijalnim delatnostima koje su vezane za proizvodnju", napominje Radomir Nikolić.

Predstavnici sindikata dobili su poziv da večeras dođu na razgovor u Ministarstvo privrede, ali još nema potvrde da će razgovor biti obavljen. 

Procene su da nije proizvedeno 5.000 automobila, a 6.500 ljudi vezano je za "Fijat".

U međuvremenu je sindikat "Fijatovog" kooperanta, kompanije "DAD Drekslmajer automotiv" iz Zrenjanina, izrazio zabrinutost i naveo da posledice štrajka u "Fijatu" mogu biti pogubne za sve kooperante uključujući i njihovu kompaniju. Isto misle i stručnjaci.

"Radnici koji su tu imaju tendenciju da se te plate povećaju i dok god se to kreće u nekim normalnim okvirima, dok god to ne proizilazi negativne efekte po poslovanje kompanije, po njihova radna mesta, to je sasvim normalna, legitimna i održiva stvar. Ono što u ovom trenutku deluje jeste da ovaj trenutni štrajk izlazi iz tih okvira", smatra Jovan Miljković, konsultant za strana ulaganja Razvojne agencije Srbije.

Upozorava da bi eventualni odlazak "Fijata" iz Srbije bio najgori mogući scenario.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи