Klima-uređaji, suncobrani i koferi su najtraženija sezonska roba

Leto, promena klime i visoke temperature utiču na ponudu i promet sezonske robe. Ovoga leta prodaja klima-uređaja veća je gotovo 70 odsto nego u istom periodu lane. Prodaje se i 30 odsto više kofera, bazena i suncobrana, a slično je i sa gaziranim pićima, vodom i sladoledima.

Ovih dana najtraženiji su mesto u hladu, klimatizovana prostorija i hladno piće. Prodaja uređaja za rashlađivanje vrtoglavo raste.

Potrošači kažu da im je ovog leta, zbog visokih temperatura, potreban klima-uređaj.

"Ima mnogo brendova koji se pojavljuju na tržištu, tako da može da se nađe jeftiniji proizvod sa dobrim karakteristikama", rekao je jedan od potrošača.

"Prodaja klima u odnosu na jun prošle godine skočla je za 64 odsto, a prodaja ventilatora je u odnosu na jun prošle godine porasla više od 50 odsto. Prilikom odabira klime ljudi se, pre svega, rukovode veličinom prostorije koju treba da rashlade, zatim rukovode se time koliko ona štedi energiju", navodi Irena Jerković iz prodavnice tehničke robe "Tehnomanija".

Leti se češće putuje, a želje potrošača vezane su za sezonu, pa se kupuje roba za putovanja.

"Prodaja sezonske robe porasla je ove godine za otprilike 30 odsto u odnosu na predhodnu godinu. Najprodavaniji artikli su koferi, pre svega zbog putovanja, onda su to bazeni i suncobrani, baštenske garniture. Možemo reći da su naši kupci uglavnom žene oko 30 godina, koje su sa porodicama vrlo često u našim objektima", kaže Mirjana Pavlović, menadžerka prodaje "Hom plusa".

Visoke temperature menjaju i navike u ishrani. Najviše se prodaju pića i sladoledi.

"Rast prodaje u kategorijama gaziranih pića i vode, jeste veći oko 30 odsto u odnosu na redovnu prodaju, dok za sladoled najveći rast beleže meseci kao što su jun ili jul", rekla je Milica Ivanković iz "Univereksporta".

I proizvođačima piva visoke temperature idu na ruku. U ovim vrelim mesecima, proizvodnja i potrošnja piva veća je za 13 odsto.

"Najviše se piju i proizvode lager piva koja su lagana i osvežavajuća. Što se tiče potrošnje po glavi stanovnika, to je negde oko 56 litara prosek, kao u Bosni, dok se recimo u Hrvatskoj i Sloveniji, popije čak oko 80 litara ovog zlatnog napitka", kaže Rebeka Božović, izvršna direktorka Udruženja pivara Srbije.

Trgovci u Srbiji su veoma spretni, pa nam uspešno kreiraju želje i potrebe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи