Bez garancija štrajkačima u "Fijatu" da neće snositi posledice

Vlada Srbije iz protokolarnih razloga danas nije usvojila Zaključak kojim garantuje radnicima "Fijata" u Kragujevcu da neće snositi posledice zbog štrajka, rekao je za RTS predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković. Nastavak pregovora u Ministarstvu privrede očekuje se sutra, nezvanično saznaje RTS.

Zoran Marković, koji je i predsednik Samostalnog sindikata, rekao je da su garancije da štrajkači neće snositi posledice bile preduslov za prekidanje štrajka i početak proizvodnje i pregovora sa menadžmentom kompanije.

Takođe, štrajkači su tražili i garancije da će, ukoliko ne budu zadovoljni ishodom pregovora, protest moći da nastave u ponedeljak, tvrdi Marković.

Kako RTS nezvanično saznaje, Vlada i dalje nastoji da nađe rešenje za problem u "Fijatu" i već sutra se očekuje nastavak pregovora u Ministarstvu privrede, kojem bi trebalo da prisustvuju ministar Goran Knežević i premijerka Ana Brnabić.

Međutim, u Štrajkačkom odboru kažu da nisu upoznati da nastavkom razgovora u Ministarstvu privrede, ali ističu da "predstavnici države imaju pruženu ruku radnika", koji su, tvrde, spremni na dijalog.

Da je Vlada Srbije, kao što je juče dogovoreno u Ministarstvu privrede, usvojila zaključak kojim se garantuje da radnici neće snositi posledice zbog štrajka, oni bi danas verovatno doneli odluku da se protest prekine i započnu pregovori, rekao je Zoran Marković.

Naveo je da se traži da u rešavanju problema u "Fijatu" posreduje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Znamo da moramo za pregovarački sto i jedini način da se situacija reši su pregovori i razgovori. To znači da moramo da tražimo uključenje više instance, a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić", kaže Marković.

Za sutra najavljuje radikalizaciju protesta.

"Radnici druge smene, njih oko 1.000, okupiće se sutra u 10 časova ispred fabrike i otići do Skuštine grada Kragujevca, da nadležnima predaju svoje zahteve koje oni treba da proslede višim instancama", naveo je predsednik Štrajkačkog odbora.

Radnici prve i druge smene nastavili su štrajk i zajedno protestuju u krugu "Fijatove" fabrike u Kragujevcu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво