Povećana naplata poreza, redovnim kontrolama do dodatnih prihoda

Dobar trend naplate poreskih prihoda se nastavlja, u prvih šest meseci ove godine Poreska uprava je naplatila 570 milijardi dinara - 37 milijardi više nego u istom periodu prošle godine. To je rezultat efikasnosti poreznika ali i rasta privredne aktivnosti, ocenjuju nadležni.

Najizdašniji mesec za naplatu bio je jun, a među prihodima prednjače socijalni doprinosi sa 274 milijarde dinara i PDV od 144 milijarde. Ipak, posebnu težinu ima 68 milijardi dinara naplaćenog poreza na dobit.

"Najveći rast javnih prihoda je zabeležen kod povećanja naplate poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 52 odsto u odnosu na prošlu godinu, a što se objašnjava rastom privredne aktivnosti u protekloj i tekućoj godini", objašnjava Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na to ukazuju i nedavni finansijski izveštaji o tome kako su preduzeća poslovala u 2016. godini.

"Profitabilnost je prema finasijskim izveštajima 160.000 obveznika koji su podneli Agenciji, uvećana tri i po puta u odnosu na 2015. godinu", navodi Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

Povećava se i broj preduzeća – od početka godine više ih je za 8.500.

"U poslednjih nekoliko godina imamo povećanje ukupnog broja privrednih subjekata za preko 30.000 novosnovanih, dakle imali smo 330.000, sada imamo 365.000 što firmi, što preduzetnika", objašnjava Obradović.

Od početka godine naplaćeno je šest milijardi dinara PDV-a više nego prošle godine, dok je rast naplate poreza na imovinu i poreza na dohodak građana iznad devet i po odsto, a socijalnih doprinosa 8,1 odsto. Redovnim kontrolama ostvareni su dodatni prihodi.

"Poreska uprava je izvršila 9.400 kontrola, utvrđene su nepravilnosti u 29 odsto slučajeva i obračunati su novootkriveni javni prihodi u iznosu od oko osam i po milijardi", navodi Agatunović.

Među otkrivenim utajenim porezima prednjače PDV i doprinosi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво