Nastavlja se štrajk u "Fijatu", sindikat traži pojedinačno izjašnjavanje

Iako je većina radnika prve smene u kragujevačkom "Fijatu" odlučila da prekine štrajk i da u petak počne da radi, druga smena je to većinski odbila. Štrajk se nastavlja, a Samostalni sindikat traži od Vlade Srbije pomoć u organizovanju fabričkog "referenduma" na kojem bi se svaki radnik pojedinačno izjasnio.

Odluka prve smene je doneta posle jutrošnjih pregovora predstavnika sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, koje je inicirala premijerka Ana Brnabić. Na večerašnjem skupu radnici druge smene su, međutim, odlučili da se štrajk nastavi, javlja dopisnik RTS-a iz Kragujevca.

Kako je većina u prvoj smeni prihvatila ponudnu Vlade da prekine štrajk i uđe u pregovore, a većina u drugoj smeni to odbila, sindikat je u pat poziciji, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković.

Od Vlade će, kaže, tražiti da pomogne da se u fabrici organizuje referendum, kako bi se svako imenom i prezimenom izjasnio da li je za prekid štrajka i ulazak u pregovore.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stanić kaže da je u pitanju – inat.

Radnici bi razumeli da poslodavac nema novca da poveća plate, ali kako firma u Kragujevcu stiče dobitak, ne prihvataju da njihove zarade ne mogu da budu povećane, rekao je Stanić.

Na konferenciji za novinare štrajkačkog odbora rečeno je da je "Fijat" postavio ultimatum da se zamrzne štrajk i da je to uslov da otpočnu pregovori. U suprotnom najavljuju otpuštanje 320 radnika i smanjenje proizvodnje za 80 odsto, što zapravo znači polako gašenje "Fijatove" fabrike u Kragujevcu.

Prema dogovoru koji je postignut jutros, između sindikata i ministra Kneževića, proizvodnja je trebalo da počne u petak, kao i pregovori uz posredovanje Vlade Srbije.

Ranije je najavljeno da će na pregovore, ako ih bude, doći i direktor "Fijata" Alfredo Altavila.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво