Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

Pomoć od 220 miliona evra koju je Evropska unija namenila zemljama Zapadnog Balkana od izuzetne je važnosti za mala i srednja preduzeća u Srbiji i regionu, ocenio je u Trstu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Podjednako je važno i to što će u Trstu biti otvoren Stalni sekretarijat komorskog investicionog foruma, naglasio je Čadež.

EU je pomenuta sredstva namenila za podsticanje privrednih i ekonomskih aktivnosti preduzeća u zemljama regiona, a Marko Čadež za Tanjug navodi je taj novac od velikog značaja za sve, a posebno planirani način njegove raspodele.

"Kada povežete tu pomoć sa ovim što mi radimo, povezivanje konkretnih kompanija sa konkretnim poslovima, možete da dobijete mnogo veći efekat jer imate sredstva i lakši pristup tom kapitalu", rekao je Čadež.

Prvi čovek PKS-a kaže i da je za Srbiju veoma važno to što se u Trstu otvara Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma (KIF), čiji će osnovni cilj biti da se bavi regionalnim i privrednim inicijativama.

"Za nas je pre svega bitno da otvaramo prvu zajedničku instituciju. Šest privrednih komora ovog regiona otvaraju zajednički entitet, Stalni sekretarijat komorskog investicionog foruma sa sedištem u Trstu koji će imati osnovni cilj da se bavi regionalnim i privrednim inicijativama. Da preporučuje vladama šta je ono što bi se moralo uraditi kako bi se trgovina, investicije, sve ono što je u svakodnevnom poslu predužeća važno, odvijalo na pravi način", rekao je Čadež.

Navodi da će KIF davati i raditi na preporukama samim ministarstvima u svim ovim regionalnim ekonomijama s jedne strane, a s druge, kaže, radiće na promociji celog regiona kao investicione destinacije.

" I ono što je najvažnije, povezivanje preduzeća u regionu kako bi bolje poslovala, ulazila zajednički u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija i kreirali neke lance vrednosti zajedno", zaključio je predsednik PKS-a.

Sekretarijat će prema rećima nadležnih iz Privredne komore Srbije, biti svojevrsan "one stop shop" za kompanije iz regiona i njihove sadašnje i buduće partnere.

Naglašavaju da će KIF biti u potpunosti funkcionalan od jeseni, a nalaziće se u Privrednoj komori regije Venecija Đulija koja je i ustupila kancelarije za delatnosti budućeg Sekretarijata šest zemalja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије