Ljajić: Očekujem nova ulaganja turskih privrednika u Srbiju

Turski investitori razmišljaju o Srbiji i ulažu u nju a susret predsednika Vučića i Erdogana novi je podstrek za privrednu saradnju, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. O ekonomiji i zajedničkim projektima govoriće se i na prvom Visokom Savetu za saradnju Grčke i Srbije koji se u četvrtak održava u Solunu.

Na jesen se očekuje dolazak 150 turskih privrednika zainteresovanih za ulaganje u Srbiju koji je najavljen posle susreta predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Tajipa Redžepa Erdogana koji je održan u Istanbulu.

"Te investicije već postoje u Srbiji, nedeljno dolazi bar jedan turski privrednik zainteresovan za ulaganje. Mi već imamo 400 različitih privrednih društava koje su osnovali Turci tako da je ovo još jedan zamajac za buduće investicije", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Saradnja je uvek dvosmeran proces tako da je na nama da potstaknemo nove investicije.

Ekonomska saradnja biće tema i u Solunu. Sa Grcima nema otvornih političkih tema, ali ima prostora za unapređenje saradnje.

"Svi potencijali su tu, nažalost Grčka je tek 23 na listi zemalja kada je reč o izvozu sa trgovinskom razmenom od 400 miliona evra. Međutim, ima puno prostora za unapređenje ekonomske saradnje", rekao je Ljajić.

Srpskim turistima Grčka i Turska su među omiljenim destinacijama. Ali i domaće destinacije su izgleda ove godine popularne. 60.000 planiranih vaučera biće dopunjeno sa 20.000 novih.

"Ti vaučeri su već na raspolaganju građanima i očekujemo da će i oni vrlo brzo biti izdati. Do danas je već podeljeno 67.000 vaučera tako da očekujem da će do početka avgusta podela biti završena. Tada će se odlučiti da li će akcija biti prekinuta ili je moguće dobiti dodatna budžetska sredstva za podelu novih", rekao je ministar Ljajić.

Kada je reč o stranim turistima oni od početka godine beleže čak i veći rast od domaćih turista i to ne računajući velike manifestacije kao što su "Egzit", "Bir fest" i Guča.

Ambiciozan plan za 2017. godinu da će biti ostvaren dolazak 1,4 miliona stranih turista i prihod od milijardu i trista miliona evra deviznog priliva tako bi, prema rečima ministra Ljajića, moga uskoro da bude i ispunjen.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи