Počeli pregovori s "Gaspromom"

Delegacija ruskog "Gasproma" stigla je u Beograd gde o finalizaciji energetskog sporazuma Srbije i Ruske Federacije razgovara sa stručnim timom Vlade Srbije.

Stručni tim Vlade Srbije od 15 članova predvodi državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, a na čelu ruske delegacije je savetnik predsednika Upravnog odbora "Gasproma" Dmitrij Mališev.

Energetski sporazum Rusije i Srbije potpisan 25. januara u Moskvi, predviđa izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju Naftne industrije Srbije.

Sporazumom je predviđeno da se "Gaspromu" proda 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, pri čemu se ruska strana obavezala na još 500 miliona evra investicija, zatim da krak gasovoda "Južni tok" bude magistralni sa minimalnim kapacitetom od najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje i investiranje u izgradnju podzemnog skladišta gasa od oko 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Prema oceni predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, ugovor bi trebalo da bude finalizovan najkasnije do 20. decembra ove godine, što je bio predlog srpske strane, dok Mališev zaključenje tri ugovora, koji proističu iz energetskog sporazuma Rusije i Srbije, očekuje 24. i 25. novembra u Moskvi.

Vlada traži realizaciju celog paketa 

Vlada Srbije je spremna i da čitav ugovor bude realizovan i pre 20. decembra, ukoliko se plan pregovora realizuje brže i uz uslov da se dogovori celina aranžmana, a ne njegovi pojedinačni delovi, rekao je Cvetković u intervjuu agenciji Tanjug.

Stav Vlade Srbije je da se ugovor sa "Gaspromom" mora sklopiti u celini, istakao je Cvetković i podsetio da je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa sa Ruskom Federacijom, koji u sebi sadrži prodaju kapitala NIS-a, izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Moj je utisak da su razgovori oko NIS-a odmakli dalje, nego kod druga dva dela Sporazuma i očekujemo da se ubrzaju dogovori na ova druga dva dela", rekao je Cvetković.

Premijer je istakao ocenu da Srbija ima veoma veliki interes da ostvari energetsku nezavisnost na dugi rok i sve kalkulacije pokazuju da je sporazum sa "Gaspromom" dobar za našu zemlju, pod uslovom da se realizuje u celini.

Mališev je prošle sedmice u izjavi Itar-Tasu rekao da očekuje da će ugovori biti potpisani na redovnom sastanku Međuvladinog komiteta za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи