Otvoren terminal na beogradskom aerodromu, na jesen ime koncesionara

Na aerodromu Nikola Tesla, posle tri godine ulaganja sopstvenih sredstava u razvoj, otvoren je Terminal sa novim šalterima, među kojima i onaj za automatsku predaju prtljaga, što će ubrzati protok putnika. Procedura za koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla" biće završena do marta iduće godine.

Rezultati rada bili su dovoljni da se iz sopstvenih izvora finansira otvaranje novih terminala.

Novi terminal ima 10 šaltera za registraciju putnika. Dva su formirana za automatsku predaju prtljaga. Posle probne faze, terminal je i zvanično pušten u rad. Kapaciteti aerodroma povećani su sa 5,5 na više od 7,5 miliona putnika.

Poslovodstvo najavljuje da će ovo biti zlatna godina aerodroma, i podudara se sa obeležavanjem 55 godina postojanja.

"Najbolje rezultate ćemo da postavimo kako u sferi finansija tako i u broju avio-operacija i broja putnika", istakao je v. d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će se na jesen znati ko će biti koncesionar Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, a da bi to ugovorima trebalio da se zaokruži do marta 2018.

"Koncesija je u toku i ne mogu sada da govorim o svim detaljima. Očekujem na jesen da se taj posao završi. Vode se i sada razgovori, treba da dobijemo obavezujuće ponude i da se to korak po korak pogleda", rekla je Mihajlović novinarima.

Napomenula je da se sve radi pažljivo jer je cilj dugoročni razvoj aerodroma, a, kako je navela, koncesija nije prodaja već način da uložimo još više.

"Ne može se (bez koncesije) obezbediti tako puno novca za razvoj aerodroma u narednih 20 ili 30 godina, a sve analize svetskih kuća kažu da beogradski aerodrom ima mogućnost za dugoročni rast", ocenila je Mihajlović.

Na opasku novinara da je premijerka rekla da je kraj te transakcije u martu, Mihajlović kaže da tek treba da dobijemo obavezujuće ponude i da uslede razgovori o ugovoru.

Krajnji rok jeste mart, što podrazumeva da sve u vezi s koncesijom administrativno i papirološki zaokruži, ali "mi ćemo na jesen već znati ko je koncesionar i razgovaraćemo o potpisivanju ugovora", navela je Mihajlovićeva.

Rok za donošenje odluke o ponuđačima koji su se kvalifikovali za slanje obavezujućih ponuda za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je bio produžen do 21. juna.

Rok je produžen za 21 dan od dana isteka roka za predaju neobavezujućih ponuda.

Za podnošenje obavezujućih ponuda rok ostaje nepromenjen i iznosi 75 dana od dana objavljivanja ponuđača koji su se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka davanja koncesije za beogradski aerodrom.

Trajanje ostalih rokova javnog poziva za davanje koncesija za Aerodrom "Nikola Tesla" u trajanju od 25 godina, a koji je objavljen 10. februara 2017. ostaju nepromenjeni.

Na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom "Nikola Tesla", prema ranijim podacima, javilo se 27 zainteresovanih kompanija.

Za tri godine broj putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" povećan je oko 40 odsto, a avio-saobraćaj 25 odsto. Prihodi aerodroma u protekle tri godine porasli su 31 odsto.

"Aerodrom Nikola Tesla ima najbrži rast u regionu. Sve strategije pokazuju da je to aerodrom konekcije i tranzitni aerodrom, koji može pomoći u tranzitu", rekla je Mihajlovićeva.

"Nije tačno da će se graditi centar na Aerodromu 'Ponikve'"

Ministarka je negirala da nije tačna informacija da će se na Aerodromu "Ponikve" graditi humanitarni centar.

Na pitanje novinara koliko je realna izgradnja "zapadnjačkog" humanitarnog centra na aerodromu kod Užica koji bi bio pandan ruskom humanitarnom centru u Nišu, Mihajlović je kaže da je "to videla i da to apsolutno nije tačna informacijama".

"To je više zanimljivo nekim lokalnim liderima, koje sam ja zvala šerifima", dodala je Mihajlovićeva.

Ministarka ističe da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u Aerodrom "Ponikve", kao i u druge male aerodrome u zemlji.

Navela je da se taj aerodrom nalazi u turističkom delu koji vlada hoće da razvija.

Mihajlovićeva je podsetila da je vlada razvila tako aerodrom u Nišu koji polako prerasta u rezervu beogradskom aerodromu.

Preduzeće Aerodromi Srbije i vlada će razvijati i Aerodrom "Lađevci" kod Kraljeva i da je to ministarstvo sve pripremilo, ali da se je preostalo da se završi taj posao sa Ministarstvom odbrane kako bi taj aerodrom postao civilno - vojni, odnosno da se potpišu odgovarajući protokoli i momorandumi, dodala je Mihajlovićeva.

"Srbija ima potencijal da razvija male aerodrome koji su i ekonomski važni za našu zemlju", rekla je ministarka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара