Mihajlović: Moderniji i brži protok putnika na Aerodromu "Nikola Tesla"

Aerodrom "Nikola Tesla" od danas će imati dva nova terminala, jedan potpuno novi terminal 2B i renovirani terminal 1. Terminali predviđeni za putnike u odlasku imaju 28 šaltera, prvi put šalteri za automatsko, samostalno prijavljivanje putnika, kao i nekoliko šaltera za samostalnu registraciju prtljaga. Pored komercijalnog prostora za avio-kompanije, putnici će na terminalu 1 moći da vide i platformu sa parkiranim avionima. Vrednost radova koji su počeli u maju 2015. je milijardu dinara, koje je finansirao aerodrom iz svojih sredstava.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da pored modernizacije, novi terminal donosi brži protok putnika.

"Ono što je važno je ulaganje u infrastrukturu aerodroma, infrastrukturu u Srbiji. Blizu 16 milijardi je sadašnja vrednost investicija u infrastrukturi transporta – bilo da pričamo o vazdušnom saobraćaju, železnici, plovnim putevima", kaže Zorana Mihajlović.

Ističe da Aerodrom "Nikola Tesla" ima najbrži trend rasta u odnosu na sve aerodrome u regionu i da Srbija to koristi.

"Sedam i po hiljada putnika danas aerodrom može da primi, to je dva miliona putnika više i očekujemo da u narednih dvadesetak godina taj broj raste i da dođemo do 17, 18 miliona putnika", rekla je ministarka Mihajlović.

Govoreći o bezbednosti na putevima, ministarka je istakla da su glavne saobraćajnice završene, a da sa povećanjem broja vozila na putevima dolazi i veći broj nesreća.

"Kroz Srbiju je sada završen Koridor 10, na kojem imamo četiri miliona vozila, ali je i broj nesreća veći. Apel svima je da vodimo računa o bezbednosti vozača, to je najosetljivija kategorija. Koridor 10 je potpuno bezbedan, urađeno je sve što je potrebno da odmah može da se reaguje. Naš zadatak je da do 2020. nijedno dete ne pogine u saobraćaju", ističe Mihajlović.

Zbog pojačanog saobraćaja tokom letnjeg perioda, ministarka apeluje na sve da budu obazrivi.

"Nemojte da zbog vas stradaju drugi, ali i vi i vaša porodica", poručuje Zorana Mihajlović.

"Stvoreni uslovi za borbu protiv nasilja, ali to nije dovoljno" 

Upitana o ubistvu u novobeogradskom centru za rad, Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kaže da će istraga utvrditi sve propuste nadležnih institucija.

Ipak, ističe da je nasilje nad ženama društveni problem. 

"Neću da govorim o svim zakonima koje imamo i o broju žena koje su izgubile život u ovoj godini. Važna je empatija, nasilje se dešava svakog dana oko nas, svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja. Treba da obratimo pažnju i da se ne ponašamo ignorantski. Ovo je društveni problem, nije dovoljna samo država", rekla je ministarka.

Ističe da je država stvorila uslove za borbu protiv nasilja u porodici, da je usvojen i novi zakon, ali da to nije dovoljno.

"Važni su mediji, razmišljanje i razgovor sa komšijama. Hajde da se okrenemo jedni prema drugima, jer nasilja se dešavaju u našem okruženju", navela je Mihajlović.

Govoreći o predstojećem samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, ministarka je rekla da će biti potpisan ugovor o transportnoj zajednici koji predviđa jedinstveno tržište transporta.

Za nas je najvažnije da se povežemo sa svim zemljama i mi to radimo i Koridorom 10 i Koridorom 11, i sa BiH, i sa mađarskom preko pruge Beograd-Budimpešta, i novim auto-putom ka Prištini, rekla je ministarka.

"Zbog toga je važan ugovor o transportnoj zajednici, kao pre 10 godina kada je potpisan ugovor o energetici, sada ćemo imati jedinstveno tržište transporta. Srbija posebno hoće da insistira na tome da uklonimo sve nefizičke barijere. Imaćemo puteve i brže saobraćajnice, ali ono što treba je da roba ne čeka na graničnim prelazima", navodi Mihajlović.

Ističe da će Srbija u tome tražiti i pomoć međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije.

Na pitanje ko će Srbiju ove godine predstavljati na komemoraciji u Srebrenici, ministarka kaže da o tome još nisu razgovarali, a da će na to pitanje odgovor dati predsednica Vlade. Napominje da je Srbija uložila u budućnost ljudi u Srebrenici.

"Kada govorimo o uslovima i budućnosti razvoja Srebrenice, uložili smo pet miliona evra. Za tekuće lividnosti dva miliona, tri za infrastrukturne projekte - od obdaništa, industrijske zone, dovođenja investitora", istakla je ministarka Mihajlović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара