Premijerka i malinari postigli dogovor o Radnoj grupi za otkupnu cenu

Još se ne zna koliko će novca za kilogram maline dobiti proizvođači ove sezone, ali je na sastanku premijerke Ane Brnabić i malinara dogovoreno da se uradi analiza domaćeg i stranog tržišta i na osnovu toga formira prihvatljiva cena. Više će se znati sledećeg četvrtka, kada je i nastavak dijaloga.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, razgovoru sa proizvođačima malina i hladnjačarima su, pored premijerke Brnabić, prisustvovali i ministri trgovine, turizma i telekomunikacija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović.

Posle dva i po sata pregovora, malinari, koji traže povećanje otkupne cene malina sa sadašnjih oko 100 dinara na 200 dinara, ohrabreni su ishodom sastanka sa premijerkom i ministrima.

"Ići će naši ljudi u Poljsku, ići će predstavnici trgovine, poljoprivrede. Tačno ćemo znati do četvrtka koje su cene kod njih, uvećane za kvalitet, koja je to cena, da li je to 200, 250, 180, u četvrtak ćemo znati", kaže Božo Joković iz "Agro-eko voća" iz Arilja.

Tražiće, kažu, i mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije.

"Što se tiče akontne cene, imamo jednu definiciju koju smo danas iskristalisali. Ta akontna cena koju imamo u Arilju je 160 dinara i ne može biti manja u odnosu na to", kaže Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije.

Predstavnici hladnjačara nisu komentarisali ishod sastanka. Iz Vlade stiže saopštenje.

"Na sastanku je dogovoreno da se formira Radno telo, koje će činiti predstavnici Vlade Srbije, predstavnici proizvođača malina i hladnjačara, koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentnim tržištima kako bi se napravio dogovor prihvatljiv za sve."

Cena maline, zavisno od kraja, trenutno se kreće od 100 do 120 dinara, retko gde je viša. Prošle godine bila je čak dvostruko viša – 240 dinara.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво