Svečano obeleženo izmeštanje korita reke Kolubare

Izmeštanjem korita reke Kolubare stvoren je jedan od preduslova za otvaranje Velikog polja "G" gde se nalazi 36,4 miliona tona uglja, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji.

Deo reke koji će danas dobiti novi tok dug je 2,6 kilometara, a izmeštanje reke predstavlja drugu fazu projekta, čija je prva faza urađena pre deset godina.

Ukupna vrednost investicije je skoro 14 miliona evra, kada se saberu sredstva koja je RB "Kolubara" uložila i sredstva koja su uložena angažujući izvođače da urade ovaj veliki projekat.

Tokom svečanog obeležavanje izmeštanja korita Kolubare, ministar Antić istakao je da su "Kolubara", proizvodnja uglja u "Elektroprivredi Srbije", uključujući i kop Drmno, strateški važni za naš energetski sistem, uzimajući u obzir da mi gotovo 70 odsto električne energije proizvodimo iz uglja. 

"Da bismo to obezbedili, moramo godišnje da otkopamo i proizvedemo gotovo 37 do 38 miliona tona uglja, od čega u ''Kolubari'' 28 do 29 miliona, a ove godine možda i celih 30 miliona tona", rekao je Antić.

Da bi se to obezbedilo, naveo je, kopovi moraju konstantno da se kreću, da rade.

"Reč je o jednom izuzetnom tehnološkom procesu, koji ljudi u 'Kolubari' rade, kako bi obezbedili da se taj proces svake godine odigrava kontinuirano i da svake godine imamo potrebnu proizvodnju uglja, koja je neophodna za stabilnost energetskog sistema", istakao je Antić.

Kako je rekao, da bi se to dešavalo, moramo da izmeštamo čitava naselja, postojeću infrastrukturu, a ponekad i tokove reka i značajne magistralne pravce, kao što je Ibarska magistrala.

Antić je čestitao ljudima iz "Kolubare" koji su nosili ovaj projekat i svim izvođačima radova, na čelu sa "Energoprojektom", koji su izveli taj, kako je rekao, izuzetno složen tehnološki proces koji je kapitalno važan.

Dodao je da je posebno srećan što su na tome radile domaće firme, čime su pokazale da naše kompanije imaju snage da rade najsloženije i najkompleksnije poslove.

Antić je podsetio da smo zbog poplava morali da relativno ubrzano ekpsloatišemo kop Veliki crljeni, koji je bio kop sa najboljim kvalitetom uglja i koji je davao dodatnu energetsku vrednost.

"Nama je ovo polje 'G' izuzetno važno, jer treba da utiče na kvalitet uglja koji treba da se isporuči termoelektranama i on je sastavni deo jednog šireg procesa, procesa homogenizacije, kroz koji moramo vrlo brzo da prođemo i da iz njega izađemo sa jednim standardizovanim i kvalitetnim ugljem koji ćemo isporučivati u termoelektrane", rekao je Antić.

Grčić: Rudarski basen Kolubara je srce EPS-a

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić takođe je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih dana za opstanak rudarskog basena Kolubara, a samim tim i jedan od najznačajnijih dana za održavanje energetske stabilnosti EPS-a i snabdevanja potrošača električnom energijom.

"Jasno je da je rudarski basen Kolubara srce EPS-a i da bez njega nema energetske stabilnosti u Srbiji. Projekat čiju realizaciju danas svečano obeležavamo, puštanjem reke Kolubare u novo korito je projekat koji traje oko tri godine, a samo izvođenje radova traje nešto više od dve godine", objasnio je Grčić.

Kako je rekao, ukupna vrednost investicije je skoro 14 miliona evra, kada se saberu ona sredstva koja je Kolubara uložila i sredstva koja smo uložili angažujući izvođače da urade ovaj veliki projekat.

Izmeštanje reke Kolubare je druga faza, podsetio je Grčić dodajući da je prva faza urađena pre deset godina.

"Ovo je poslednji najveći rečni projekat u smislu izmeštanja dela reke u ovom periodu. Čeka nas izmeštanje dela reke Peštan, što je manji projekat, i izmeštanje dela Ibarske magistrale", rekao je Grčić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво