Počinje probna proizvodnja u fabrici municije u Uzićima

U Uzićima kod Požege počinje probna proizvodnja u Fabrici municije koju gradi "Jugoimport -SDPR". To je prva nova fabrika namenske industrije u Srbiji u poslednjih 50 godina. U prvoj fazi, zaposliće oko 300 radnika, a kada počne i proizvodnja izuzetno traženog kalibra 12,7 milimetara, očekuje se da će broj zaposlenih biti znatno veći.

Na oko 17 hektara, grade se pogoni u kojima će se, kada sve bude završeno, proizvoditi i mala streljačka municija, ali i ona kalibra 12,7 milimetara. Danas startuje linija za proizvodnju čaura 7,62 i 9 milimetara, a u jeku berbe, iz malinjaka, i sa okolnih njiva, u Uzićima, već su mnogi pogledi upućeni baš ka ovim pogonima i promeni koju donose.

Požeška opština, koja je u prethodnih petnaest godina ostala bez 2.000 radnih mesta, obezbedila je neophodne dozvole, sredstva za izgradnju pristupnog puta, kao i novi vodovod za potrebe fabrike, a korist koju očekuju, biće i ekonomska i socijalna.

"Mi ne znamo definitivno koji će broj radnika biti, on varira između 500 i 1.000, ali oko 10 odsto budžeta ćemo dići, samo od poreza na zarade i ukoliko se zaposli 400 ili 500 Požežana, to je već 500 porodica zbrinuto", kaže Milan Božić, predsednik opštine Požega.

Investicijom od oko 90 miliona evra, namenska industrija, uz postojećih sedam, dobija još jednu fabriku.

Tradiciji užičkog kraja u proizvodnji naoružanja i municije, koja datira od Pošingerove fabrike oružja iz 1927, uspešno nastavljenoj i razvijenoj u današnjem "Prvom partizanu" sa oko hiljadu i po zaposlenih, sada doprinose i ovi novi pogoni, koji će učvrstiti poziciju Srbije među vodećim svetskim proizvođačima.

Za obuku i prekvalifikaciju radnika, ukoliko bude potrebno, već je licencirana ovdašnja Tehnička škola, a da se što-šta u Požegi menja, potvrđuje i povećana tražnja za stanovima, pa polovinom jula kreće izgradnja prve stambene zgrade sa 40 stanova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво