Krkobabić: Srpsko selo bez zadruge nema šanse

Od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 njih polako nestaje. Da bi se to sprečilo Vlada je pokrenula projekat 500 zadruga za 500 sela. Država će novim zadrugama davati 50.000 evra a onima koje već rade do 100.000.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić rekao je da je premijerka Ana Brnabić u ekspozeu apostrofirala zadruge.

"Mislim da je to istorijska stvar za Srbiju, najbitnija stvar u poslednjih nekoliko decenija. Krenuli smo da oživimo zadrugarstvo, da oformimo nove zadruge, a postojeće stavimo na zdrave noge. Srpsko selo bez zadruge nema šanse, ali sa zadrugom ima neku, ali to još nije dovoljno", rekao je Krkobabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dat je rok od tri godine, ali Krkobabić ističe da se već radi.

"Krenuli smo – imamo veliki broj zahteva. Očekujem da ćemo u narednom periodu prve staviti. Uslovno je rečeno tri godine, ali to je dug proces. To nije posao za jednu vladu već za mnoge vlade. Ako imamo pameti i znamo da želimo da radimo nešto dobro za srpsko selo, onda to mora da bude kontinuiran proces", rekao je Krkobabić.

Ministar kaže da je uslov za dobijanje sredstava da se udruži više od pet domaćina, spremnost da jedni drugom veruju i da se poštuju.

"A onda lokalna samouprava suštinski da pomogne i prostorom i infrastrukturom i administrativnim začkolicama, i onda smo mi tu iz Vlade da damo sredstva za kupovinu opreme. Kada spojimo to uz podršku zadružnog saveza, uz podršku akademijskog odbora za selo, onda je tu rezultat", rekao je Krkobabić.

Milion i 400.000 ljudi živi od rada na malim posedima.

"Mi često pričamo o javnom sektoru, stranim investicijama i onda dobijemo podatak da imamo 641.000 domaćinstava, na kojima radi 1.400.000 ljudi. On i dan danas rade na malim posedima, a bili su gurnuti u stranu. Vreme je da im posvetimo punu pažnju", poručio je Krkobabić.

Dobar primer saradnje predstavljaju tri zadruge iz Ivanjice iz Kušića, Prilika i zadruga "Budućnost", udružene su predstavile svoj osnovni proizvod - malinu.

"Mi se nadamo da će obećanje ministra o zadrugama biti i realizovano jer to je jedan od ciljeva da mi danas izložimo naše proizvode i očekujemo da kroz naše programe budemo i korisnici tih sredstava koje nudi ministar", kaže direktor zadruge Prilike iz Ivanjice Dane Janičić.

Zadruga iz Stopanje, predstavila je proizvode od povrća za koje ima tržište.

"Od 2012-te smo ušli u ovaj posao sa preradom povrća, pošto se nalazimo u delu zemlje gde je izražena proizvodnja povrća, navodi Jovica Ilić, direktor zemljoradničke zadruge "Napred" iz Stopanje.

Najslabija tačka srpskog sela je neorganizovanost i neudruženost, smatraju stručnjaci.
"Poljoprivrednici treba organizovano da nastupaju kod nabavke repromaterijala, prodaje finalnih proizvoda i organizacije unapređenja", ističe akademik Dragan Škorić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво