Ljajić: Veliki potencijal Dunava za razvoj turizma

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Dunav jedna do tri prioritetne destinacije u Srbiji, sa najvećim potencijalom za rast turizma, ali i za ekonomski razvoj regiona kroz koje protiče.

"Radili smo puno na razvoju infrastrukture u protekle tri godine, imamo puno planova za izgradnju infrastrukture i novih pristaništa, biciklističkih i pšešačkih staza", rekao je Rasim Ljajić pred otvaranje konferencije o održivom razvoju turizma u dunavskom regionu.

Dodao je da su prošle godine sagrađena četiri pristana na Dunavu, a da se ove godine očekuju još tri.

Ljajić je istakao da Dunav ima veliki potencijal, jer povezuje 10 zemalja i 120 miliona ljudi, a ima brojne kulurne sadržaje, oko 40 kulturnih lokaliteta pod zaštitom Uneska i preko 30 nacionalnih parkova.

Dodao je da turizam daje značajan doprinos svetskoj ekonomiji i naveo da je prošle godine učestvovao sa oko 10 odsto u svetskom BDP.

"Preko 1,25 milijardi stranih turista putuje svetom, a turizam učestvuje sa 30 odsto u izvozu usluga u svetu", rekao je Rasim Ljajić i dodao da svaki 11. zaposleni radi u turizmu.

Ocenio je i da ekspanzija turizma donosi nove izazove, a to je uticaj na životnu sredinu i dodao da je zbog toga važna tema održivog turizma.

"Pitanje je kako da zadržimo doprinos turizma ekonomskom napretku, a da sa druge strane da očuvamo životnu sredinu i smanjimo negativan uticaj ove ekspanzije", rekao je Ljajić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović ocenila je da ova konferencija pokazuje značaj turizma Srbije na svetskoj mapi i značaj regionalne saradnje.

"To pokazuje koliko su svi odlučni u tome da kroz regionalne i transnacionalne proizvode promovišemo naš region ne samo na dalekim tržištima, već i u regionu", rekla je Labović.

Istakla je da je ovo pravi trenutak da i Srbija skrene pažnju koliko je održivi turizam bitan za turizam Srbije.

Dodala je da TOS posvećuje poslebnu pažnju promociji Dunava, kao turističkog proizvoda Srbije.

"Srbija ne korisisti još potencijale Dunava u dovoljnoj meri. Veliki broj kruzera dođe i prođe kroz Srbiju, a to je upravo naš potencijal i prilika da ih zadržimo i da ostanu duže u Srbiji", rekla je Labović.

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Taleb Rifai ocenio je da se uprkos izazovima svetski turizam i dalje razvija i raste u proseku 15 odsto godišnje.

Prema njegovim rečima, ove godine se očekuje da se rast dodatno ubrza. On je rekao da turizam daje brojne mogućnosti, kao što je otvaranje novih radnih mesta. Potrebno je, kako je ocenio, da se prihodi iz turizma upotrebe za zaštitu kulturne baštine.

Konferenciju, koja se održava povodom UN-ove godine održivog turizma za razvoj i Međunarodnog dana Dunava, organizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija i Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GIZ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво