Čadež: Afrički privrednici stižu u Srbiju

Više od stotinu privrednika Južnoafričke Republike i drugih zemalja Podsaharske Afrike na jesen će doputovati u Beograd, kako bi na velikom srpsko-afričkom poslovnom forumu sa kompanijama iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana uspostavili kontakte i razgovarali o konkretnim poslovnim aranžmanima.

Kako navode iz Privredne komore Srbije, održavanje foruma podržali su Vlada i predsednik Južnoafričke Republike Jakob Zuma, koji je u svojoj rezidenciji primio predsednika PKS-a Marka Čadeža tokom njegove radne posete Johanesburgu.

U razgovoru sa predsednikom Zumom ocenjeno je da su mogućnosti za jačanje ekonomskih veza Srbije i Južnoafričke Republike, ali i cele Podsaharske Afrike velike i u obostranom interesu naših privrednika.

"Osim trgovinske, saradnja je moguća i kroz zajedničke projekte i transfer znanja, tehnologija i investicija. Potencijal za međusobne investicije najveći je u poljoprivredi, građevinarstvu, infrastrukturi, mašinskoj industriji i ekologiji", izjavio je Čadež nakon sastanka sa južnoafričkim predsednikom.

Forumom i bilateralnim razgovorima, koji PKS organizuje u partnerstvu sa Afričkim biznis liderskim forumom (ABLF), prema rečima Čadeža, proizvođačima iz Srbije i celog regiona otvaraju se još jedna vrata za veći izvoz na veliko i pretežno uvozno zavisno tržište Podsaharske Afrike koja obuhvata 49 zemalja sa milijardu stanovnika.

Istovremeno, tvrdi Čadež, afričkim privrednicima otvara se mogućnost da preko Srbije, kao distributivnog centra, plasiraju svoje proizvode na tržišta EU, Rusije i drugih zemalja Zajednice nezavisnih država.

U sklopu pripreme predstojećeg investicionog foruma i sagledavanja mogućnosti za unapređenje privredne saradnje, predsednik Privredne komore Srbije imao je u Johanesburgu niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima državnih institucija, poslovnih asocijacija i kompanija Južnoafričke Republike.

Boravak u Johanesburgu, kažu u Komori, Čadež je iskoristio i za sastanak sa našim poslovnim ljudima koji rade u Južnoafričkoj Republici radi razmene informacija o poslovanju na tržištu juga Afrike, a posetu završava sutra razgovorom sa članovima zajedničke privredne komore Srbije i Južnoafričke Republike, poslovne asocijacije osnovane u aprilu ove godine na inicijativu privrednika iz Srbije koji posluju na jugu Afrike.

U 2016. godini Srbija je na ta tržišta izvezla robu vrednu 71,3 miliona dolara, a uvezla uglavnom sirovine za 96,3 miliona dolara.

Na listi srpskih izvoznih proizvoda su prerađeni duvan, mašine i aparati, drumska motorna vozila, gume za automobile, dok smo iz Podsaharske Afrike najviše uvozili kakao, nerazvrstanu robu, prirodni kaučuk i gume, kafu i zamenu kafe, kamen, pesak, granit i drugo.

U 2016. Srbija je najviše izvozila u Mauritaniju, Keniju, Nigeriju, Ekvatorijalnu Gvineju, Angolu, Ganu, Južnoafričku Republiku i Gabon, a uvozila iz Nigerije, Južnoafričke Republike, Gane, Obale Slonovače, Eritreje, Ugande, Mozambika, Kenije i Zimbabvea.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво