Preti li Kragujevcu bankrot?

Iako završni račun Kragujevca za 2016. godinu pokazuje da je Grad u suficitu za oko 300 miliona dinara, Fiskalni savet upozorava da je Kragujevac pred bankrotom zbog dugova koji su nastali do 2014. godine. Za to su odgovorne i lokalna i tadašnja republička vlast, ocenjuje Fiskalni savet i upozorava da su potrebne hitne mere države za stabilizaciju javnih finansija.

Iako je po dolasku na vlast gradonačelnik Radomir Nikolić rekao da će se oglašavati samo kad "nešto gori", upozorenje Fiskalnog saveta da je Kragujevac pred bankrotom ne smatra signalom za uzbunu.

Danas je rekao da na to upozorava već tri godine. Ponavlja reči iz oktobra 2014: "Bojim se da me danas niste izabrali za gradonačelnika, već za stečajnog upravnika."

Fiskalni savet upozorava da je dug Kragujevca krajem 2015. godine dostigao četiri milijarde dinara, koliki je godišnji budžet Grada.

Zamera izostanak kapitalnih investicija i subvencionisanje gotovo svih gradskih preduzeća. Ipak, najveći gubitaš je državno preduzeće "Energetika". Poveriocima duguje oko 16 milijardi dinara.

"Dug je nastajao u prethodne tri decenije. Sva dugovanja nekadašnje 'Zastave' prebačena su na nas. Dve trećine duga čine kamate i kursne razlike i jedini način je da država kao osnivač pomogne u rešavanju višedecenijskog problema", ističe Katarina Janićijević iz tog preduzeća.

Dok je Grad novac upumpavao u lokalna preduzeća, država je do sada, mimo zakonske obaveze, iz budžetske rezerve u više navrata punila kragujevačku kasu. Jedan od prvih poslova novog ministra rada Zorana Đorđevića biće rešavanje problema u tom gradu.

"Moram da vidim da sa ljudima koji su do sada radili na tim poslovima napravimo jednu analizu, da vidimo koje je to zatečeno stanje, koji su to problemi, da vidimo šta ćemo da radimo u narednom periodu i da napravimo neki plan", kaže Đorđević.

Da dugovi lokalnih samouprava ne bi potopili državne finansije, potrebne su hitne mere konsolidacije, ocenjuju ekonomisti.

"Grad može da poveća svoje prihode većom naplatom poreza na imovinu, zatim povećavanjem poreske stope sa 0,2 na 0,4 ili 0,5 posto, povećavanjem doprinosa za uređenje gradskog zemljišta i, svakako, naplatom starih poreskih dugova", objašnjava ekonomista prof. dr Petar Veselinović.

Iako, po oceni Fiskalnog saveta, Kragujevac pokušava da stabilizuje finansije uzimanjem dugoročnih kredita za smanjene dugova, to je samo prvi korak u izbegavanju bankrota.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво