Obama traži pomoć za autoindustriju

Izabrani predsednik SAD Barak Obama zalaže se da američki proizvođači automobila, koji su u teškoj krizi, dobiju pomoć države, ali naglasio da ta pomoć mora da bude uslovljena promenama u poslovanju.

Agencije su unapred prenele delove intervjua tv mreži Si Bi Es u kojem je Barak Obama apelovao na pomoć posrnuloj američkoj automobilskoj industriji, ali i veću pomoć vlasnicima kuća koji imaju problema sa otplatama hipoteka.

"Ukoliko ne budemo imali jasan, fokusiran program za vlasnike kuća do vremena kad ja preuzmem funkciju, imaćemo ga tada", rekao je Obama, koji 20. januara polaže zakletvu kao sledeći predsednik SAD.

Obama je rekao da se sadašnja administracija predsednika Džordža Buša nije dovoljno angažovala na pomoći vlasnicima kuća koji su u opasnosti da izgube svoje domove usled krize na američkom hipotekarnom tržištu, koja je prerasla u svetsku finansijsku i ekonomsku krizu.

Agencija Rojters podseća da kritičari Bušove administracije navode da je ona potrošila suviše novca i vremena pokušavajući da spase banke i kreditna tržišta od kolapsa, sa različitim uspehom, a da nedovoljno čini da pomogne vlasnicima kuća da refinansiraju hipoteke.

"Moramo da ostvarimo pregovore između banaka i zajmotražilaca, tako da ljudi mogu da ostanu u svojim domovima", rekao je Obama, dodajući da će to "imati uticaja na ekonomiju u celini".

Naredni američki predsednik je ocenio da je pomoć potrebna i autoindustriji, ali da će ona biti uslovljena time da "radnici, uprava, dobavljači i akcionari izađu sa planom - kako treba da izgleda održiva američka automobilska industrija".

Obama je objasnio da pomoć autoindustiji treba da bude "most koji vodi nekuda, a ne most koji ne vodi nikuda".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи