Počelo junsko zasedanje Svetskog ekonomskog foruma u Kini

Kineski premijer Li Kećang je prvog dana junskog zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Kini rekao da je zvanični Peking u stanju da dostigne ciljani rast u ovoj godini i da drži pod kontrolom sistemske rizike uprkos izazovima.

"Kineska ekonomija ostaje stabilna, jer je domaća tražnja postala ključni stub druge najveće svetske ekonomije", rekao je Li Kećang u obraćanju zvaničnicima i poslovnim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Kini (WEF) kineskom gradu Daljenu, prenosi agencija Rojters.

Kineska ekonomija je u drugom kvartalu zadržala stabilan rast iz prvog tromesečja i poboljšala je zamajac, rekao je Li i dodao da su u potpunosti u stanju da dostignu ključne ekonomske ciljeve zacrtane za ovu godinu.

Kako dodaje, Kina je trenutno suočena sa mnogim poteškoćama i izazovima, "ali je u potpunosti spremna za njih".

Zvanični Peking za ovu godinu cilja rast od oko 6,5 odsto, nakon što je prošle godine porasla za 6,7 odsto, što je bio najsporiji privredni rast Kine za 26 godina.

"Kina je preduzela korake kako bi identifikovala i rešila finansijske rizike, koje uglavnom drži pod kontrolom", istakao je Li.

Među tim rizicima su, kako navodi Rojters, visok nivo duga, zbog čega je bonitetna agencija "Mudis" nedavno snizila kreditni rejting Kine.

Kineski premijer je rekao i da je nivo adekvatnosti kapitala i provizija za loše kredite u kineskim bankama na relativno visokom nivou.

"Zaista postoje izvesni rizici u finansijskom sektoru, ali mi smo potpuno u stanju da sprečimo različite rizike", izjavio je Li.

Takođe je naveo da će zvanični Peking olakšati strane investicije ublažavanjem ograničenja u vezi sa vlasničkim udelom stranih kompanija u kineskim preduzećima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи