Sporazum sa Rusima do 20. decembra

Pregovori o energetskom sporazumu s "Gaspromom" u Beogradu, počinju sutra a vodiće se na nivou stručnih timova. Premijer Mirko Cvetković očekuje da ugovor bude potpisan do 20. decembra, a uslov Srbije je da se sporazum realizuje u celini. Veliki interes naše zemlje da ostvari energetsku nezavisnost na dugi rok.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je rekao da će pregovori o energetskom sporazumu sa "Gaspromom" početi sutra u Beogradu na nivou stručnih timova i naglasio da sve kalkulacije pokazuju da je ovaj sporazum dobar za Srbiju, pod uslovom da se realizuje u celini.

Premijer se nada da će ugovor sa "Gaspromom" biti finalizovan najkasnije do 20. decembra.

"Razgovori u Beogradu vodiće se na nivou stručnih timova, a ne na najvišem nivou", rekao je Cvetković u intervjuu Tanjugu, dodajući da pregovarački tim Srbije, na čijem je čelu državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, ima petnaestak članova, među kojima su predstavnici Kabineta predsednika Vlade Srbije, resornih ministarstava, NIS-a, "Srbijagasa" i jedne advokatske kancelarije. 

Važan uslov

Cvetković je naveo da je stav Vlade Srbije da se ugovor sa "Gaspromom" mora sklopiti u celini i podsetio da je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa sa Rusijom, koji predviđa prodaju kapitala Naftne industrije Srbije (NIS), izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Moj je utisak da su razgovori oko NIS-a odmakli dalje nego kod druga dva dela Sporazuma i očekujemo da se dogovori ubrzaju i u vezi izgradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru", rekao je Cvetković.

Cvetković je rekao da Srbija ima veoma veliki interes da ostvari energetsku nezavisnost na dugi rok.

"Vlada Srbije izrazila je i spremnost, pošto je ruska strana insistirala na kraćim rokovima, da čitav ugovor bude realizovan i pre 20. decembra, naravno ukoliko se plan pregovora realizuje brže i uz uslov da se dogovori celina aranžmana, a ne njegovi pojedinačni delovi", rekao je Cvetković.

U predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusima navodi se da ukoliko Gasprom bude kasnio s izgradnjom gasovoda Južni tok, Srbija traži isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.  

Govoreći o pregovorima sa konzorcijumom Alpina-Por, Cvetković je naglasio da bi i za Srbiju i za koncesionara najbolje bilo da se postigne zadovoljavajući dogovor, kako bi Srbija što pre mogla sama da počne izgradnju auto-puta Horgoš - Požega.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи