Usvojene mere za borbu protiv krize

Lideri G20 najavili preduzimanje niza hitnih i dugoročnih mera za stabilizaciju finansijskog sistema, podsticanje domaće tražnje, pomoć novim ekonomijama i zemljama u razvoju pogođenim krizom, kao i jačanje regulatornog okvira.

Učesnici samita lidera najrazvijenijih svetskih ekonomija i privreda u usponu, koji je održan u Vašingtonu, saglasili su se da treba preduzeti hitnu akciju, koja bi mogla uključivati i mere fiskalnog stimulansa, kako bi stabilizovali finasijska tržišta i povratili rast globalne privrede, koja je u krizi.


Prema navodima agencije Rojters koja je imala uvid u završni dokument, učesnici samita podržali su:
- Fiskalne mere kojima bi se hitno podstakla tražnja,
- Veća sredstva za Međunarodni monetarni fond, kako bi mogao da pomogne privredama u usponu,
- Pojačane napore da se do kraja ove godine postigne značajan napredak u Doha rundi o liberalizaciji svetske trgovine,
- Reformu monetarnog sistema, tzv. Breton Vudsa, kako bi ekonomije u usponu dobile veći uticaj, u skladu sa njihovom rastućom ekonomskom težinom,
- Supervizorsko telo koje će nadgledati rad glavnih svetskih banaka,
- Reviziju računovodstvenih standarda, plata izvršnih direktora, agencija za kreditni rejting.

Do kraja 2008. trebalo bi da se usvoji novi sporazum, uključujući i dogovor o slobodnoj trgovini.

Neophodna veća transparentnost tržišta 

Lideri vodećih svetskih ekonomija složili su se da je svetskoj privredi neophodna veća transparentnost finansijskog tržišta i lista finansijskih institucija čiji bi kolaps ugrozio globalni sistem.

Skupu su prvi put ravnopravno prisustvovali lideri novih ekonomskih džinova, Rusije, Kine, Indije i Brazila, Saudijske Arabije, lideri Meksika, Argentine, Australije, Turske, Južne Afrike, predstavnici Ujedinjenih nacija i svetskih finansijskih institucija.

Posle petočasovnih razgovora, lideri zemalja, koje čine 85 odsto svetske ekonomije, odredili su 31.mart 2009, kao krajnji rok za preporuke o dodatnim akcijama, do kada bi ministri finansija trebalo da donesu konkretne predloge za nadgledanje, regulisanje i transparentnost tržišta.

Korak ka novom globalnom sistemu 

Ruski predsednik Dmitri Medvedev ocenio je da je dvodnevni samit G20, koji je završen u Vašingtonu, korak napred ka uspostavljanju novog globalnog finansijskog sistema.

"Ne mogu da obećam novi sistem 'Breton Vuds', ali je sasvim jasno da je načinjen koprak napred ka stvaranju jednog takvog sistema", rekao je Medvedev Savetu za inostrane poslove, nakon samita. On je dodao da do pre nekoliko meseci nije verovao da je moguć jedan ovakav sastanak.

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama pozdravio je koordinisan odgovor G20 na globalnu finansijsku krizu i nakon preuzimanja dužnosti u januaru spreman je da sarađuje sa grupom 20 razvijenih i zemalja u razvoju na poboljšanju finansijskog sistema.

Samitu su prisustvali njegovi savetnici, bivši državni sekretar Medlin Olbrajt i kongresmen Džimi Lič.

Samit koji je održan u Nacionalnom muzeju graditeljstva Vašingtonu prvi je tog formata od skupa u Breton-Vudsu 1944. godine. Tada su u blizini grada Breton-Vudsa, u američkoj državi Nju Hempšir, potpisani sporazumi kojima su osnovane organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво