Nedimović: Tržište formira cenu pšenice, država će pomoći

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da cenu pšenice formira tržište, ali da će država svojim alatima pomoći. Naveo je da je ministarstvo poljoprivrede već predložilo robnim rezervama da ide sa interventnim otkupom, po ceni od 18 dinara.

Branislav Nedimović je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, koji je održan u Pokrajinskoj vladi, rekao da se nada da će u narednim danima sve biti u proceduri.

"Nadam se da će u narednim danima biti otkupljena interventna količina pšenice kako bi se regulisalo tržište kako ne bi došlo do pokušaja eventualnog pravljenja monopola ili nekog sličnog ponašanja", rekao je Nedimović.

Po njegovim rečima, sa druge strane, imaju aktivnu komunikaciju sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije.

"To je jedini ovlašćen organ da rešava pitanja o tome da li postoje monopoli, karteli ili slično ponašanje i nemojte imati nikakvu dilemu, sve alate koji nam sroje na raspolaganju mi ćemo iskoristiti i za ovu i za druge vrste proizvoda", rekao je ministar.

Kako je naveo, sa robnim rezervama tokom današnjeg dana utvrdiće kolika količina pšenice treba da bude otkupljena.

"Obećao sam i poljoprivrednicima na sastanku da ćemo maksimalno disperzovati otkupna mesta u zavisnosti od ovlašćenih skladištara koje imamo, da ne dođemo u situaciju da neko ko prodaje pšenicu iz Banata, dobije otkupno mesto u Ćupriji", istakao je Nedimović.

Naveo je da je ove godine posejano manje pšenice, ali da će je biti dovoljno za srpske prilike, da će sigurno biti i oko milion tona za izvoz, te da je tržište to koje mora da opredeli stvari.

"Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda"

"Mi smo pripremili i zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jedan sistemski način da jednom zanavek rešimo problem ko je proizvođač, ko je proizvođačka grupacija, ko je otkupljivač i ko može pod kojim uslovima da se bavi određenom delatnošću, a ne da se svako bavi čime stigne i da pušta deplasirane informacije baš uoči svake žetve i branja", rekao je Nedimović i istakao da će tome ministarstvo stati na put.

Kada je reč o prodaji zemlje strancima, istakao je da se apsolutno protive liberalizaciji tržišta poljoprivrednog zemljišta.

"Uvešćemo ograničenja i tako ćemo zaštititi interese Srbije, na isti onaj način kako su to uradile i druge zemlje koje su ušle u EU, ne tražimo ni ništa više, ni ništa manje za sebe", naveo je ministar i istakao da se nada da će mandatarka Ana Brnabić u svom ekspozeu posvetiti posebnu pažnju i toj temi.

Na pitanje o tome na koji način će biti regulisano to pitanje, Nedimović je rekao da će sve zavisiti od toga da li je reč o fizičkom ili pravnom licu tretiraće se prebivalište ili vreme koje se provede u APR-u, te da će biti vremenski uslovljeno.

"Ono što nas čeka to je reforma postupanja sa poljoprivrednom zemljištem, kako u pogledu njegovog kvaliteta, tako u pogledu upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem, a isto tako i u pogledu ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, jer bez tih stvari i velikih infrastrukturnih projekata u oblasti navodnjavanja mi ćemo samo tapkati u mestu", naveo je ministar i dodao da kada se sve to upakuje sa velikim zakonima biće napravljen dobar okvir, te istakao da su mnoge stvari od navedenih već pripremljene.

"Pravilnik o razvrstavanju pšenice po kvalitetu" 

Na tržištu pšenice, kaže, znatno će situaciju promeniti pravilnik o razvrstavanju pšenice po kvalitetu.

"Kao što znate, od 1. januara 2018. godine stupa na snagu pravilnik o razvrstavanju po kvalitetu i to će znatno da promeniti situaciju na tržištu ove vrste poljoprivrednog proizvoda, jer u krajnjoj liniji, nije svaka pšenica ista", Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je rekao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika otvoreno više tema koje predstavljaju, kako je naveo, problem iz dužeg prethodnog vremenskog perioda.

"Ova vlast, Republička i Pokrajinska, spremna je da se uhvati ukoštac sa svim problemima koji su nagomilani u dužem vremenskom periodu i zahtevaju određeno vreme. Drago mi je što je ministar bio vrlo jasan po pitanju svih aktuelnih problema", rekao je Radojević i istakao da ga raduje što će se po formiranju nove vlade pristupiti izmenama, dopunama i promenama kompletnih zakona u vezi sa poljoprivredom.

Uveren je da će stupanje na snagu pravilnika o razvrstavanju pšenice dati velik doprinos daljem razvoju i uzgoju pšenice u Vojvodini.

"Moramo biti svesni činjenice da je, za sada, ogroman deo posejane pšenice u Vojvodini i Srbiji lošijeg kvaliteta, iz tog razloga uvođenje pravilnika je u interesu i proizvođača i otkupljivača", naveo je Radojević.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut, rekao je da je za poljoprivrednike značajno što su naišli na razumevanje ministarstva poljoprivrede, te da mu daju punu podršku kada je reč o intervenciji robnih rezervi.

"Realno gledano 18 dinara za kilogram, mnogo je bolje nego 14 dinara, ali naša proizvođačka cena pšenice po kilogramu iznosi 22 dinara. Nadamo se da će ovom intervencijom ministarstvo uspeti da pokrene tržište kako bi se povećala cena i kako bi došlo do toga da makar pokrijemo svoje troškove proizvodnje", rekao je Kleut i dodao da smatra da bi minimum 200.000 tona moglo da pokrene tržište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара