Građani redovnije plaćaju račune za struju i gas

Preduzeća, a posebno građani, sve redovnije plaćaju struju, gas i grejanje. Procenjuje se da svako peto domaćinstvo ima neki zaostali račun, ali je kašnjenje u proseku manje i kreće se od jednog do najviše dva i po meseca. I računice EPS-a, "Srbijagasa" i "Toplana" pokazuju ne samo bolju naplatu već i smanjenje starih dugova.

Nije lako svakog meseca sa računima – struja, grejanje, voda i drugo, tu su i internet i telefoni, ali što se potroši mora se i platiti. Ako se imaju u vidu kamate, isključenja i izvršitelji, za kućni budžet najbolje je kada zaostalih računa nema.

I dok neki građani za anketu RTS-a kažu da izmiruju obaveze na vreme, drugi kažu da moraju da prave kalkulacije.

Naplata, recimo, grejanja i komunalija u Beogradu, preko Infostana, dostiže i 93 odsto. Dug za struju je oko 25 milijardi dinara, od čega građani duguju 19 milijardi dinara. U EPS-u kažu da dugovi ne rastu, a od početka godine naplata je sve veća.

"Mi nismo imali ranijih godina tako uspešnu naplatu u ovom periodu. Trenutno je ona na nivou 98,15 procentnih poena. Znači mi smo na gotovo tri procentna poena iznad plana", kaže Goran Knežević, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom EPS-a.

I veliki dužnici, počeli su da plaćaju gas pa je "Srbijagasu" naplata skočila na 96 odsto.

"Što znači da bi nama trebalo sada da podignemo za oko dva procenta stepen naplate da
bismo ispunili evropske kriterijume bilo koje metodologije koja je poznata u svetu trgovine gasom", kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Nekada među najvećim dužnicima, od 65 toplana, danas tek nekoliko obaveze ne izmiruje redovno. A red uvode i u svoja potraživanja.

"U ovom trenutku toplane potražuju 21 milijardu dinara po svim osnovama, radi se samo o glavnici bez kamate. Ali, istovremeno, moram reći da je taj deo potraživanja znatno manji nego što je bio ranijih godina", kaže direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Da i neka preduzeća u restrukturiranju počnu da plaćaju gas i struju, doprinelo je i javno objavljivanje lista 20 najvećih dužnika, koje po preporuci MMF-a i Svetske banke, EPS i "Srbijagas" redovno ažuriraju na svojim sajtovima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво