"Napred razvoj" promešao vlasničke karte "Energoprojekta"

Kompanija "Napred razvoj" objavila je nameru da preuzme Holding "Energoprojekt" i dva zavisna preduzeća: "Entel" i "Garant". To je samo poslednji u nizu događaja oko promene vlasničke strukture u jednom od najpoznatijih srpskih građevinskih preduzeća.

Bilo je tu mnogo optužbi – od onih za tajno udruživanje, preko onih za loše namere i medijsku kampanju do onih za kršenje zakona. Reagovala je Komisija za hartije od vrednosti i utvrdila da je bilo udruživanja i da nije na vreme data ponuda za preuzimanje preostalih akcija, kako to predviđa zakon. Zato je kompaniji "Napred" blokirano pravo glasa u "Energoprojektu".

Dobrano je "Napred razvoj" promešao vlasničke karte "Energoprojekta". Od pre 12 godina, kada su kupili tri odsto akcija te kompanije, danas su stigli na 25 odsto vlasništva. Kada se na to dodaju akcije još dve firme, "Jopag" i "Montinvest", zajedno drže 35,38 odsto "Energoprojekta".

Povećali su udeo, a time i jačali pravo glasa jer, kažu, nisu bili zadovoljni saradnjom s poslovodstvom, a ni rezultatima.  

"Ne vidim da ima tu bilo šta neprijateljsko s obzirom na to da je 'Energoprojekt' akcionarsko društvo čijim se akcijama slobodno trguje na tržištu", kaže Dobrosav Bojović iz kompanije "Napred razvoj".

S druge strane, direktori "Energoprojekta" nisu zadovoljni reputacijom sada najvećeg pojedinačnog akcionara, niti načinom na koji je stigao do tog udela.

"Institucije imaju pravo i da provere odakle nekome toliki novac za kupovinu akcija", ističe direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović.

Potez kompanije "Napred" vidi kao neprijateljsku aktivnost jer su, kaže, akcije kupovane iz potaje – u dogovoru s drugim povezanim firmama. Zato pravdu traže pred sudom kome su podneli više krivičnih prijava, ali i od drugih državnih institucija.

"Desilo se to da su tri povezane firme kupile akcije 'Energoprojekta', pri čemu su svi negirali prilikom davanja izjava pred Komisijom za hartije od vrednosti tu povezanost, a na kraju su ispali povezani", objašnjava Milovanović. 

Dobrosav Bojović iz kompanije "Napred razvoj" kaže da ih je menadžment medijskom hajkom naterao da nađu zajednički interes i da krenu da se udruže.

"Mi smo 15. juna prešli prag od 25 odsto stečenih akcija kao kompanija 'Napred razvoj', u skladu s tim objavili nameru davanja ponude za pruzimanje i nameru da s nama deluju i ostala pravna lica", napominje Bojović. 

Da se ipak nisu udružili tek pre neki dan – utvrdila je Komisija za hartije od vrednosti, kojoj je prijavu podnela uprava "Energoprojekta". 

"Mi smo utvrdili da je prag od 25 odsto grupa prešla 31. januara ove godine i u skladu s tim smo doneli rešenje kojim oduzimamo pravo glasa i obavezujemo da daju ponudu. Imaju rok od 30 dana da to učine. Naše rešenje je konačno u upravnom postupku, a oni mogu da ga osporavaju pred sudom", poručuje predsednik Komisije za hartije od vrednosti Predrag Dedeić.

Zato što, kada su stekli 25 odsto vlasništva, nisu dali ponudu za preuzimanje i ostalih akcija, grupa firmi okupljena oko kompanije "Napred" napravila je privredni prestup, kažu u Komisiji za hartije od vrednosti, pa će platiti kaznu. A šta će uraditi najveći akcionar u "Energoprojektu", država Srbija, da li će prodati svojih 34,58 odsto akcija – u Vladi se ne izjašnjavaju. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 20. jun 2017, 10:12)
Kupac stana [neregistrovani]

Skadar na Cara Nikolaja

Taj izvikani Energoprojekt je 5 godina gradio zgradu od 5 hilj. kvadrata u Cara Nikolaja. Videli smo boga sa tom neprofesionalnom, neradnom i nadobudnom ekipom kija je zavalila cenu, uzela pare i 5 godina nas zavlacila. Mozda je to nekada bilo drugačije,.

(utorak, 20. jun 2017, 09:48)
Žrtve EP Mafije [neregistrovani]

Menadžment menadžeriše vlasnicima - samo u Srbiji

Čist državni intervencionizam a još i u sprezi sa kabadahijama i kriminalom unutar firme. Ako je država ovako uradila, sama je trebala da ne učestvuje u radu skupštine, da pusti da se stvar sa vlasništvom
razjasni, a ovako je samo dala vetar u leđa rukovodećoj interesnoj grupi da nastavi da divlja i gazduje bez realnog udela. Neka onda Energoprojekt bude ponova podržavljeno preduzeće a ne da se navlače investitori spolja koji posle ispostavlja se sa 35% vlasništva kao i drugi akcionari koji su uz njih, ne mogu fizički da uđu u poslovnu zgradu iste te firme. Za to vreme menadžment nezakonito raspolaže imovinom velike vrednosti tih akcionara bez bilo kakve kontrole, zadužuje firmu, isisava iz nje zloupotrebama i mahinacijama neuporedivo više nego što imaju koristi od nje vlasnici zbog izuzetno niske dividende a da apsurd bude veći to rukovodstvo parama vlasnika vodi medijske kampanje protiv istih. Za ovako bi svuda u svetu trebalo da sledi delistiranje Energoprojekta sa prime liste berze.

(ponedeljak, 19. jun 2017, 21:58)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Gospodine doticni, kada ste vec tako dobro obavesteni...da li mozete da mi objasnite platni bilans AgroBacke, i ostalih propalih firmi gospodina doticnog. Nadjite mi jednog coveka, osim korumpiranog okruzenja ko ce jednu lepu rec reci o doticnom, pljuju ga svi redom. Kad su poslednju platu primili radnici AgroBacke?

(ponedeljak, 19. jun 2017, 21:08)
ja [neregistrovani]

istina

Napred i napred razvoj su preduzeca koja u poslovanju ostvaruju dobit,radnici imaju najmanje prosecnu platu. Doprinosi se placaju na celu platu,sto nije bas cesto kod privatnika. Ne razumem kako direktor nekog preduzeca moze da komentarise da li mu se vlasnik tog istog preduzeca dopada ili ne. Ako mu se ne dopada njegova reputacija moze da ide iz tog preduzeca i da radi tamo gde mu njegova moralna načela to dozvoljavaju. Ali teško se odriče svojih dosadašnjih privilegija i diže medijsku prašinu kako bi ih sačuvao. onog trenutka kada akcije neke firme izađu na berzu, svako ima pravo da ih kupi. Hteli smo kapitalizam, sada samo uživamo u njegovim blagodatima. Može da nam se to sviđa ili ne ali po zakonu je sve tako. Da li je napred dao ponudu na vreme ili nije, da li je napravio prestup ili ne,utvrdiće se i ako treba snositi kaznu. Ali niko ne može da zabrani kupovinu akcija. Ako žele da spreče preuzimanje,zašto prodaju akcije. Valjda je svima jasno da napred razvoj nije oteo nekome akcije,nego je kupio na berzi one koje su se prodavale.

(ponedeljak, 19. jun 2017, 20:46)
Marko [neregistrovani]

Razume, gde si

Samo me zanima kao radnika Energoprojekta, kada ce razum, interes od opsteg znacaja pobediti korumpirano politicku povezanost. Ako covek koji ima tolike firme, i posluje sa tolikim gubicima, zasluzuje Energoprojekt, ko ga stiti iz vlasti, dokle da se urusava i ono malo sto je ostalo vredno u ovoj drzavi. Odakle doticnom novac za akcije, ako ni minimalce ne isplacuje zaposlenima u svojim firmama.