"Napred razvoj" promešao vlasničke karte "Energoprojekta"

Kompanija "Napred razvoj" objavila je nameru da preuzme Holding "Energoprojekt" i dva zavisna preduzeća: "Entel" i "Garant". To je samo poslednji u nizu događaja oko promene vlasničke strukture u jednom od najpoznatijih srpskih građevinskih preduzeća.

Bilo je tu mnogo optužbi – od onih za tajno udruživanje, preko onih za loše namere i medijsku kampanju do onih za kršenje zakona. Reagovala je Komisija za hartije od vrednosti i utvrdila da je bilo udruživanja i da nije na vreme data ponuda za preuzimanje preostalih akcija, kako to predviđa zakon. Zato je kompaniji "Napred" blokirano pravo glasa u "Energoprojektu".

Dobrano je "Napred razvoj" promešao vlasničke karte "Energoprojekta". Od pre 12 godina, kada su kupili tri odsto akcija te kompanije, danas su stigli na 25 odsto vlasništva. Kada se na to dodaju akcije još dve firme, "Jopag" i "Montinvest", zajedno drže 35,38 odsto "Energoprojekta".

Povećali su udeo, a time i jačali pravo glasa jer, kažu, nisu bili zadovoljni saradnjom s poslovodstvom, a ni rezultatima.  

"Ne vidim da ima tu bilo šta neprijateljsko s obzirom na to da je 'Energoprojekt' akcionarsko društvo čijim se akcijama slobodno trguje na tržištu", kaže Dobrosav Bojović iz kompanije "Napred razvoj".

S druge strane, direktori "Energoprojekta" nisu zadovoljni reputacijom sada najvećeg pojedinačnog akcionara, niti načinom na koji je stigao do tog udela.

"Institucije imaju pravo i da provere odakle nekome toliki novac za kupovinu akcija", ističe direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović.

Potez kompanije "Napred" vidi kao neprijateljsku aktivnost jer su, kaže, akcije kupovane iz potaje – u dogovoru s drugim povezanim firmama. Zato pravdu traže pred sudom kome su podneli više krivičnih prijava, ali i od drugih državnih institucija.

"Desilo se to da su tri povezane firme kupile akcije 'Energoprojekta', pri čemu su svi negirali prilikom davanja izjava pred Komisijom za hartije od vrednosti tu povezanost, a na kraju su ispali povezani", objašnjava Milovanović. 

Dobrosav Bojović iz kompanije "Napred razvoj" kaže da ih je menadžment medijskom hajkom naterao da nađu zajednički interes i da krenu da se udruže.

"Mi smo 15. juna prešli prag od 25 odsto stečenih akcija kao kompanija 'Napred razvoj', u skladu s tim objavili nameru davanja ponude za pruzimanje i nameru da s nama deluju i ostala pravna lica", napominje Bojović. 

Da se ipak nisu udružili tek pre neki dan – utvrdila je Komisija za hartije od vrednosti, kojoj je prijavu podnela uprava "Energoprojekta". 

"Mi smo utvrdili da je prag od 25 odsto grupa prešla 31. januara ove godine i u skladu s tim smo doneli rešenje kojim oduzimamo pravo glasa i obavezujemo da daju ponudu. Imaju rok od 30 dana da to učine. Naše rešenje je konačno u upravnom postupku, a oni mogu da ga osporavaju pred sudom", poručuje predsednik Komisije za hartije od vrednosti Predrag Dedeić.

Zato što, kada su stekli 25 odsto vlasništva, nisu dali ponudu za preuzimanje i ostalih akcija, grupa firmi okupljena oko kompanije "Napred" napravila je privredni prestup, kažu u Komisiji za hartije od vrednosti, pa će platiti kaznu. A šta će uraditi najveći akcionar u "Energoprojektu", država Srbija, da li će prodati svojih 34,58 odsto akcija – u Vladi se ne izjašnjavaju. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво