PKB traži privatizacionog savetnika

U protekle četiri godine od 526 preuzeća određenih za privatizaciju, više od polovine otišlo je u stečaj. Novog privatnog vlasnika dobilo je 46 preduzeća, a za 90 je obustavljen proces prodaje. Od 11 strateških preduzeća za osam se usvaja ili je već usvojen Unapred pripremljeni plan reorganizacije, a za "Resavicu" se pravi plan reorganizacije i finansijske konsolidacije. Na prodaju su i dalje "Galenika" i PKB, koji upravo traži privatizacionog savetnika.

Prethodni pokušaj prodaje PKB-a 2016. propao je jer niko nije hteo da da traženih 154 miliona evra za 51 odsto vlasništva u jednom od najvećih proizvođača hrane u Srbiji. Onda je država od Grada Beograda preuzela vlasništvo nad kombinatom i pozvala zainteresovane investitore da se prijave. Ovih dana objavljen je i konkurs za izbor privatizacionog savetnika.

"Postoji nekoliko kriterijuma što se tiče biranja privatizacionog savetnika, to su cene i reference. Očekujemo da model privatizacije zadovolji sve strane i očuvanje proizvodnje", napominje direktor PKB-a Dragiša Petrović.

Zainteresovani mogu da se prijave do 20. juna, a da uz predlog modela privatizacije moraće da urade i novu procenu vrednosti kapitala i imovine PKB-a. A onda Vlada daje oglas za prodaju.

"Nije realno da to bude krajem ovog meseca, za naredne i sve ostale nije nerealno. Otvorićemo četvore oči, bićemo zahtevni, očekujemo da privatizacioni savetnik uradi, predloži najbolje za PKB", ukazuje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Na Vladin poziv zainteresovanima za PKB odazvale su se dve domaće kompanije "Matijević" i "MK grupa", zatim "El Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dve kompanije iz Velike Britanije, po jedna iz Kine i iz Singapura, ali u privatizaciji će moći da učestvuju i drugi investiori.

"Ako već prodaju, onda bi to trebalo da bude neka domaća kompanija, ali sa rokom zabrane otuđenja i sa obavezama koje treba da ispunjava ne samo u pogledu socijalnog programa, već u pogledu očuvanja strukture proizvodnje i namene korišćenja poljoprivrednog zemljišta uz rezervisanje određenih površina za širenje Beograda", objašnjava agroekonomista Miladin Ševarlić.

Dragan Stevanović ukazuje da je i za jedne i za druge poziv otvoren, a ko da najbolju ponudu – biće vlasnik.

"Želim da se ovaj put okonča. Treba da pređe u privatne ruke, pokazalo se da država nije dobar upravljač, ali ne zavisi sve od nas", smatra Stevanović.

Trenutno rukovodstvo PKB-a ne hvali se da su dobar upravljač, ali kombinat funkcioniše normalno, krenula je žetva, tekuće obaveze plaćaju na vreme, ali kažu da bi za razvoj kompanije dobro bilo da se privatizacija završi kako god, ali što pre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара