Radnici "Goše" blokirali prugu na sat vremena

Od 9 do 10 časova radnici smederevske fabrike šinskih vozila "Goša" blokirali su prugu Beograd-Niš, i put Smederevska Palanka – Topola. Razlog blokade su neisplaćene zarade i nepovezani staž za četiri godine. Bivši poslodavac ŽOS Trnava iz Slovačke duguje 19 plata po radniku i 517 miliona dinara državi za nesplaćene poreze i doprinose.

Gotovo 200 radnika izašlo je na prugu, nezadovoljni zbog neuspelih pregovora sa bivšim poslodavcem. U fabriku je vraćeno 11 teretnih vagona koji su napravljeni za ŽOS Trnava iz Slovačke jer radnici nisu dobili ni jedan deo dugovanja iako ih je bivši poslodavac uveravao da će biti isplaćeni.

"On je dužan nama 85.000 evra za nove vagone, on je nama dužan dva milona evra za plate, pa je državi dužan pet i po miliona za poreze i za naš radni staž, za socijalno, a to se već danima nigde ne provlači, nije njegov dug samo 85.000 evra nego je njegov dug preko 7, 8 miliona evra", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

Fabrika "Goša" jedina je u regionu koja se bavi proizvodnjom i remontom putničkih i teretnih vagona. Zbog štrajka trpe višemilionski poslovi. Imaju najavu posla u trajanju od dve godine za iranske železnice, potom za nemačke, kao i za ruske, i pre svega toga za "Železnice Srbije", ali za sada sve stoji.

"Mi kao novo rukovodstvo smo podneli zahtev da država iznađe način kako to da se uradi, jer je prethodni vlasnik rekao da će dati sve garancije i da će on to uraditi i povezati, ali ovog momenta najgora slika ide o 'Goši', a 'Goša' je potpuno tehnički ispravna i u pogledu mašina i u pogledu stručnosti radnika i spremnosti da rade. Međutim, zbog ove situacije pata katre, ne možemo dalje", rekao je Milutin Šćepanović, generalni direktor "Goše".

Dva ministarstva su upućena u problematiku – Minstarstvo privrede i Ministarstvo rada i socijalne politike. Radnici kažu da neće štrajkovati tokom vikenda, ali da će nastaviti od ponedeljka sa protestima.

Da podsetimo, bivši vlasnik "Goše" ŽOS Trnava iz Slovačke prodao je fabriku kiparskoj komaniji "Lisnart" za 4,2 miliona evra, ali ne i dugovanja. Zaposleni su bili u štrajku od početka marta do sredine maja, a i za to vreme napravili su milion evra proizvoda za izvoz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво