"Standard i Purs" snizio kreditni rejting Katara

Zbog zabrinutosti da će poremećeni odnosi zemlje sa drugim arapskim državama oslabiti njene finansije, agencija "Standard i Purs" snizila je za jedan stepen rejting Katara za dugoročno zaduživanje, uz promenu izgleda na negativne, javlja agencija "Blumberg".

Rejting Katara je snižen sa AA na AA minus, četvrti najviši investicioni stepen, dok je ocena za kratkoročno zaduživanje zemlje potvrđena na nivou A-1 plus.

Sniženje rejtinga došlo je nakon što je katarska nacionalna valuta, rijal, pala na najniži nivo u poslednjih 11 godina, a berza se urušila.

Naftom bogati Katar su izolovale susedne zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, koje tvrde da Katar podržava militantne ekstremističke grupe, kao što su Islamska država i al-Kaida, što ova zemlja negira.

Napetost između arapskih država "će pogoršati eksternu ranjivosti Katara što može pritisnuti njegov ekonomski rast i fiskalne pokazatelje", navodi se u saopštenju rejting agencije "Standard i Purs", objavljenom u sredu.

"Katarski deficit fiskalnog i tekućeg računa mogao bi da se poveća usled smanjenja njegovih prihoda od trgovine sa regionom".

Najveći trgovinski partneri Katara su izvan regiona, ali šest država koje su uvele blokadu prema ovoj zemlji učestvuju u ukupnom katarskom izvozu sa udelom od 10 odsto a u uvozu sa 15 procenata, navodi se u izveštaju agencije.

S obzirom na neizvesnost u pogledu odgovora Katara na blokadu i mere koje mogu biti uvedene, "Standard i Purs" će proceniti uticaj prekida diplomatskih odnosa na ekonomsku situaciju u toj zemlji u sledećem izveštaju planiranom za 25. avgust, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво