Otvoren "Ametekov" biznis kampus u Subotici; Vučić: Lepa budućnost uz vredan rad

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je danas, presecanjem vrpce, otvorio "Ametekov" biznis kampus u Subotici. Od čekanja budućnosti nema ništa, ako budemo vredno radili dočekaćemo lepu budućnost, poručio je Vučić radnicima.

Nakon presecanja vrpce, Vučić je sa direktorom fabrike Draganom Nagulićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem, ambasadorom SAD Kajlom Skotom, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom obišao novi pogon.

"Ponosan sam na vaš rad i biće vas ovde i trostruko više, ali bez vas niko više ne bi želeo da dođe ovde", rekao je Vučić obraćajući se radnicima.

"Od čekanja budućnosti nema ništa, ali ako budemo vredno radili dočekaćemo lepu budućnost", poručio je Vučić te zahvalio američkoj ambasadi koja, kako je rekao, stalno radi na privlačenju novih investitora.

Predsednik elektromehaničke grupe "Ametek" Timoti Džons rekao je da je njihov cilj da internacionalna prodaja u skoroj budućnosti bude veća od 60 procenata.

"Ova nova fabrika u Srbiji će nam pomoći da postignemo taj cilj. Želim da se zahvalim na divnom gostoprimstvu i unapred se radujem novim posetama Srbiji i bliskim upoznavanjem vaše kulture i običaja", rekao je Džons.

Vučić je istakao da su kapaciteti "Ameteka" trostruko uvećani i naglasio da Vlada Srbije nije izdvajala subvencije "kao za najveći broj drugih preduzeća".

"Zahvalni smo 'Ameteku' što je prepoznao Srbiju i što pokušava da dovede i druge dobavljače u našu zemlju. Pomoći ćemo na svaki mogući način i to sam rekao gospodinu Džonsu i ostalima iz 'Ameteka' zato što je naša želja da sve one koji rade zajedno sa 'Ametekom' na pravljenju ovog konačnog elektromotora da ih dovedu u Srbiju, da mogu uspešnije i bolje da rade u našoj zemlji. Da više ljudi zaposle", dodao je Vučić.

Skot: U Srbiji povoljni uslovi za američke kompanije

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot pohvalio je Vladu Srbije i predsednika zemlje Aleksandra Vučića za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji i za pružanje povoljnih uslova za poslovanje američkih kompanija.

Skot je rekao da su američke investicije u Srbiji dostigle skoro četiri milijarde dolara, a u američkim firmama koje posluju u Srbiji zaposleno je više od 17.000 radnika.

"Spremni smo da radimo sa Vladom Srbije i privrednicima kako bismo ohrabrili nove investicije u Srbiji", rekao je Skpt.

SAD su, kako kaže, zainteresovane za ekonomski napredak Srbije.

Navodeći da američke kompanije poput "Ametek-a" imaju značajnu ulogu u ekonomskom razvoju Srbije, ali i osnažuju unapređivanje privrede SAD.

"Snažne bilateralne, ekonomske i poslovne veze Srbija i SAD predstavljaju nadogradnju na već postojeće bliske veze", rekao je Skpt.

Ističući da ambasada SAD uvek snažno podržava američke investicije u Srbiji, kao i ekonomski razvoj Srbije, Skot kaže da je zadovoljstvo videti da američka firma "Amatek" ulaže još više i proširiuje svoje kapacitete u Subotici, te da je novi kampus snažan simbol "Amatekovog" trenda rasta.

"Nadam se da će motori proizvedeni u Subotici pronaći kupce širom sveta", rekao je Skot navodeći da američke kompanije poštuju visoke standarde zaštite zdravlja i životne sredine i da donose nove tehnologije čime povećavaju konkurentnost srpske privrede.

50.000 zaposlenih u "Amateku" širom sveta 

Kompanija "Ametek", čije je sedište u Filadelfiji, ima godišnji promet od oko pet milijardi dolara i oko 50.000 zaposlenih širom sveta.

Reč je o globalnom proizvođaču širokog spektra motora, koji oko 40 odsto proizvodnje proda na američkom tržištu, a ostalo u Aziji i Evropi.

Vučić je ranije najavio novu američku investiciju u Srbiji kompanije "Ametek", da će biti otvorena hala od 10.000 kvadrata i da će posao dobiti 500 ljudi. 

Globalni proizvođač elektromotora "Dunkermotoren", koji posluje u okviru "Ameteka" od 2012. godine, otvorio je u februaru 2016. novu proizvodnu halu u privrednoj zoni Mali Bajmok kod Subotice.

Ta nemačka fabrika u hali ukupne površine 3.500 kvadratnih metara u Slobodnoj zoni Subotica proizvodi mikromotore i izvozi ih širom sveta.

Puštene su 2016. godine u rad dve nove linije – test centar i linija proizvodnje kompresora.

U proširenje pogona, površine od 900 kvadratnih metara, "Dunkermotoren", Grad Subotica i Slobodna zona investirali su dva miliona evra, sa ciljem da se broj radnika poveća na 165.

Fabrika "Dunkermotoren" ostvaruje godišnji promet od oko 10 miliona evra, a pored nove hale u kojoj je počela da proizvodi i kompresore, kupila je ranije parcelu zemljišta za dalje širenje svojih kapaciteta u Slobodnoj zoni Subotica.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво