Radovi na Koridoru 10 pri kraju, neće sve biti gotovo 2017.

Do kraja godine više od 90 odsto planiranih radova na koridorima biće gotovo – najavljuju nadležni. Na pojednim putnim pravcima povećan je broj radnika i mašina. Ipak, Koridor 10 neće biti kompletno završen ove godine zbog "izvesnih problema" u izgradnji, rekla je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Najvažniji su radovi na Koridoru 10 gde ima i najviše problema koji su većinom nastali u prošlosti kada su ugovori i poslovi dodeljivani često i bez mogućnosti da država naplati penale u slučaju da se nešto ne uradi ne vreme. Zorana Mihajlović je rekla da su posle prave ekonomske i građevinske revizije spremne i krivične prijave i da to nije posao putara već nadležnih tužilaštava.

Mihajlovićeva je posle sastanka sa v. d. direktorima "Koridora" i "Puteva", Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom, o izvođenju radova na koridorima 10 i 11, rekla da su na probijanje rokova uticali razni faktori i da očekuje izveštaj o tome, a naročito o okolnostima koje nisu bile objektivne.

"Da li će biti završeno 2017. godine – mislim da neće, ali onog trenutka kada ta dinamika dođe, mislim da se direktor 'Koridora' sa mnom slaže, da to može da bude potpuno javno. Dinamike nisu tajna, moraju da se vide, šta svi rade svaki mesec", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će nakon toga videti kakva će biti odluka "Koridora Srbije" za kritične deonice na Koridoru 10, poput tunela Predejane.

"Očekujem za neke kritične tačke od 'Koridora Srbije' u narednih sedam do 10 dana da ćemo dobiti odgovore", kazala je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je pohvalila Babića, ističući da su za ranije direktore svi drugi bili krivi – nadzor, projektant, država, ministarstvo, dok od Babića nije čula nijednu takvu reč.

"Dobila sam kao odgovor da je na terenu, da radi i da na nešto ne može odmah da odgovori i slično. Na tome mu hvala i očekujem da ću to dobiti i od 'Puteva Srbije'", naglasila je Mihajlovićeva.

Poručila je da od "Koridora Srbije" sada očekuje samo rezultat i da više nema izgovora, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

"Zbog nekoliko problema koji se odnose na Grdeličku klisuru i tunel, ne bih mogla da kažem da će radovi na Koridoru 10 biti gotovi tog dana ili meseca", rekla je Mihajlovićeva.

Kazala je da će ove godine bar 80 kilometara biti završeno na koridorima, od čega oko 50 kilometara na Koridoru 11.

Potpredsednica Vlade je istakla da su radovi na Koridoru 10 posebno važni zbog privrede, ekonomije i rasta, te da je i to razlog zašto ne sme biti ni jednog jedinog dana zakašnjenja u radovima.

Danas se prvi put novinarima u novoj ulozi obratio i Babić, ističući da će se u "Koridorima" raditi danonoćno da bi se ispunili svi planovi.

Babić je istakao da su neophodni sastanci sa Mihajlovićevom.

"U prethodnom periodu imamo dnevnu komunikaciju koja je neophodna zarad prevazilaženja problema na oba kraka Koridora 10 i da bi u najkraćem roku rešavali te probleme. Ja sam jedan od ljudi koji vole da radi stvari korak po korak, 'step by step', i ne bih pravio velike najave, nego da sledeća viđanja budu kako jednu po jednu deonicu budemo završavali", rekao je Babić.

Istakao je da su inicijativa i stav ministarke oko sastanaka dobri, kako bi se problemi rešavali brže.

Prema njegovim rečima, najviše problema ima na deonici Bancarevo – Crvena reka na istočnom kraku Koridora 10, a na južnom kraku – na tunelima.

"Na južnom kraku Koridora 10 angažovano je 1.215 radnika i 320 kamiona i radnih mašina. Na istočnom kraku radi 698 radnika i 296 radnih mašina i kamiona. Maksimalno se izvode radovi", rekao je Babić.

Rekao je da će deo Koridora 10 od Pirota do bugarske granice biti završen u prvoj polovini septembra, dok deonica do Pirota zavisi dobrim delom od grčkog "Aktora" i da su tu na lotu dva značajno podignute aktivnosti.

"U julu ćemo imati i potpuno gotovu deonicu Crvena Reka – Čiflik i Čiflik–Staničenje, u punom profilu sa završnim slojem asfalta. Završavamo levi poluprofil do četvrtka, kada prabacujemo saobraćaj sa desnog na levi poluprofil, kako bismo u prvoj polovini jula, verujem između 10. i 15. jula, mogli da otvorimo ta 24 kilometra u punom profilu", precizirao je Babić.

Drobnjak je rekao da je počelo rušenje stare naplatne rampe Bubanj potok i da će taj posao biti obavljen do kraja meseca.

On je kazao da se zbog toga ne očekuju gužve i podsetio da je umesto Bubanj potoka otvorena nova naplatna rampa koja ima 40 do 50 odsto veću propusnu moć.

"Na jesen gotov Žeželjev most"

Žeželjev most u Novom Sadu biće gotov na jesen, najavljuje Zorana Mihajlović i kaže da su za njega pronađena sredstva.

Mihajlovićeva je takođe istakla da će tokom predstojeće posete evropski komesar Johanes Han sa njom obići radove na izgradnji tog mosta, prenosi Tanjug.

Dodaje da su radovi pokrenuti sa mrtve tačke pre dve i po godine, kada je postala ministar građevine. "Bili su mrtvi radovi na mostu. Nije bilo para i izvođača na gradilištu. Našli smo novac, Vojvodina, Vlada Srbije i EU to zajednički finansiraju i očekujem da krajem oktobra ili početkom novembra Srbija i Vojvodina dobiju završen Žeželj most", naglasila je Mihajlovićeva.

Ističe da je to strateški važan projekat pošto je taj most deo pruge Beograd–Budimpešta, jer će most biti i za drumski saobraćaj, kao i bicikliste.

Mihajlovićeva je navela da će 12. jula u Trstu biti održan sastanak zemalja Zapadnog Balkana i istakla da Srbija tu zauzima centralno mesto.

Prema njenim rečima, naš interes je da svi infrastrukturni projekti budu aktivni, a to su auto-put Niš–Merdare–Priština, pruga Niš–Dimitrovgrad, putni Koridor 11 za povezivanje sa Crnom Gorom.

Istakla je da je Srbija pripremila sve što je potrebno za pregovaračka poglavlja 14 i 21 koja su u oblasti saobraćaja.

Kako je rekla, Han će potpisati sporazum sa ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, koji je vredan 96 miliona evra.

"Mali deo tog sporazuma će se odnositi na infrastrukturu za bezbednost saobraćaja i deo novca za socijalnu inkluziju Roma", naglasila je Mihajlovićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара