Kako podstaći plaćanje karticama?

Broj platnih kartica u Srbiji na kraju 2016. bio je 6.900.000, što je za 9,4 odsto više nego u prethodnoj godini. Uz postojeće, na srpskom tržištu mogla bi da se pojavi i kineska "uunion pej internešenel" platna kartica. U isto vreme, Narodna banka Srbije predlaže zakon – javna rasprava je u toku – kako bi se snizile provizije pri plaćanju na automatima i u trgovinama, i tako stimulisalo bezgotovinsko plaćanje.

Prepoznatljive boje na kineskoj "union pej" platnoj kartici uskoro će se pojaviti i na srpskom finansijskom tržištu. Za nekoliko meseci doneće ih kineski turisti.

"Prošle godine 135 miliona Kineza je putovalo van Kine. Oni koriste 'union pej' karticu i zato najviše računamo na tržište Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Tih kartica ima više nego master i viza kartica zajedno, ali ono na čemu bi trebaalo raditi jeste da ovde budu i prihvaćene, da budu u mreži bankomata i da ih prihvataju vaši trgovci", objašnjava Orsolija Faludi, predstavnik "Union pej internešenel kartica".

Kada je reč o korišćenju platnih kartica u Srbiji, prvi put, korisnici više plaćaju kreditnim nego debitnim karticama.

Međutim, zbog visokih naknada od 1,6 do tri odsto, na prihvatnim mestima za kartice priželjkuju da kupci plaćaju kešom – čekajući smanjenje provizije.

"Sigurno da bi bili konkurentniji na tržištu. Na primer, na ulju imamo šest posto marže a banka nam uzme dva do tri odsto kad platite karticom i bukvalno deli sa mnom zaradu", objašnjava prodavac auto-delova iz Beograda Zoran Martinović.

Narodna banka pripremila je zakon kojim bi se naknade svele na pola procenta za plaćanje debitnom, odnosno na 0,6 odsto ako bi se plaćalo kreditnom karticom.

"Ta provizija koja je bila veoma visoka će biti smanjena i na taj način će se pospešiti kartičarstvo. Kartičarstvo u Srbiji će pokriti i onaj deo, pretpostavljam, koji se odnosi i na mala plaćanja ne samo na velika plaćanja gde vi možete da odredite te provizije i da budu više", ističe predsednik Odbora PKS-a za kartičarstvo Vesna Džudović.

Ideja je da se sa što manje gotovine u opticaju smanji i siva ekonomija. Ali, i kartice kakve poznajemo polako odlaze u prošlost, ustupaju mesto plaćanju preko mobilnih telefona, gde su provizije zanemarljive.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво