Pozitivni trendovi srpske privrede

Vrlo pozitivni i snažni trendovi se šire po granama i oblastima industrijske proizvodnje – od prehrambene industrije preko proizvodnje kože i obuće do motornih vozila, kaže za RTS direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Srpska privreda za prva tri meseca ostvarila je rast od 1,2 odsto, a ukupno planirani rast ekonomije za ovu godinu je tri procenta.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da trenutno imaju podatke za rast BDP-a za prvi kvartal, za industrijsku proizvodnju, izvoz i druge ekonomske pokazatelje za četiri meseca, a što se tiče realizacije budžeta – za pet meseci.

"To sve zajedno pokazuje pozitivne trendove. Ako govorimo o industrijskoj proizvodnji imamo jednu vrlo jako izraženu konjukturu. Imamo rast tražnje pre svega na izvoznoj strani, vrlo jaku lepezu rasta izvoza kada je u pitanju prerađivačka industrija, poljoprivredni proizvodi, rudarstvo – ukupan rast 11,8 za prva četiri meseca. Prerađivačka industrija beleži rast od 5,5 odsto za taj period", rekao je Kovačević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na statistiku je uticao i kalendar – manje radnih dana u aprilu.

"To je smanjilo indeks u aprilu, ali to će se 'ispeglati' u maju jer postoje vrlo pozitivni i snažni trendovi i oni se šire po granama i oblastima industrijske proizvodnje – od prehrambene industrije preko proizvodnje kože i obuće do motornih vozila, tj. automobila, metalske proizvodnje", objašnjava Kovačević.

Direktor Zavoda ističe da je pozitivnim brojkama doprinela smederevska Železara koja ide ka proizvodnji od dva miliona tona i aktivirala je obe visoke peći. Raste i proizvodnja motornih vozila, kao i izvoz vozila u čemu veliki udeo ima "Fijat". "U hemijskoj industriji vidimo oporavak Petrohemije, farmaceutika takođe napreduje, proizvodnja kože i obuće", kaže Kovačević.

Na početku godine zabeležena je smanjena proizvodnja u energetici i rudarstvu.

"Od aprila su i tu trendovi pozitivni, bio je spregnut lanac uzroka koji su proizveli pad u rudarstvu i energetici u prva dva meseca, najpre su to bili klimatski uslovi, pa hidrološki za hidroenergiju, pa još incidentnih događaja poput klizišta. U aprilu se vidi rast i u maju se on nastavlja. Imam podatke šta se dešava u EPS-u i ugljenokopima, imaćemo rast i taj trend će se nastaviti u ostatku godine", rekao je Kovačević.

U budžetu je zabeležen suficit od 12 milijardi dinara, iako je bio predviđan deficit od 58 milijardi.

"To je za 70 milijardi bolji rezultat. Neočekivano je s aspekta plana, a s druge – u pozitivnom smislu je davno prevaziđena projekcija iz stendbaj aranžmana sa MMF-om. Konsolidacija ide brže i tu se uštedelo i na vremenu", rekao je Kovačević.

Najveći izazovi su, smatra, u energetici kako bi se kompenzovali rezultati s početka godine, a trenutni trendovi su pozitivni.

"Mora da se radi intenzivnije i zato što se stvaraju osnove za održivi i dugoročni rast koji je važan i sa aspekta odživosti fiskalne konsolidacije", zaključio je Kovačević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара