Veća zainteresovanost za preduzetništvo nego 2016.

Građani Srbije su šest puta više zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su rezultati Razvojne agencije Srbije (RAS), na osnovu nedavno zatvorenih programa za podršku privredi u okviru kampanje "Kreiraj život".

Za bespovratna sredstva RAS-a, kako je navedeno u saopštenju, za započinjanje sopstvenog biznisa, konkurisalo je više od 1.200 potencijalnih preduzetnika, dok je prošle godine zabeleženo svega 198 prijava.

"To govori o podizanju svesti ljudi o preduzetništvu, o njihovom shvatanju benefita privatnog posla, o poverenju u državne institucije, kao i o poverenju u opredeljenje države da se fokusirano i strateški bavi razvojem preduzetništva i privrede u celini", rekla je izvršna direktorka RAS-a Tamara Jurenić.

U saopštenju se podseća da su uslovima koknkurisanja, kroz program "Start up" ove godine, osim IT, kreativne i inovativne delatnosti, bile obuhvaćene i usluge, osim ugostiteljstva i trgovine, kao i da je procenat sufinansiranja za proizvodne i prerađivačke delatnosti veći za 20 odsto i iznosi 70 procenata.

Dodaje se da osim bespovratnih sredstava, program obuhvata i realizaciju obuka, izradu biznis plana i mentorsko praćenje u saradnji sa 16 regionalnih razvojnih agencija širom Srbije, kao i da je ukupna vrednost osam programa podrške, koje je početkom marta raspisala RAS pod sloganom "Kreiraj život" oko milijardu dinara.

Veliki broj prijava, kako je naveo RAS, stigao je i za programe unapređenja konkurentnosti, inovacija, nastupa na stranim tržištima, a prvi ugovori će biti potpisani već u drugoj polovini juna.

Do utroška sredstava ostali su otvoreni programi podrške unapređenju ekonomskog razvoja i promociji izvoza, kao i određene komponente u okviru programa konkurentnosti i podrške izvoznicima.

U toku prošle godine, RAS podseća da je kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, podržao više od 1.100 projekata sa oko 900 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се