Stručnjaci i građani u "Nedelji energije" u Beogradu

Koliko smo energetski efikasni, kako da uštedimo energiju i sačuvamo okolinu - to su pitanja kojima će se baviti stručnjaci u "Nedelji energije" koja počinje danas. Prvi put se takav događaj organizuje u Beogradu. Trudićemo se da pored uobičajenih edukativnih sadržaja ove dane obeležimo i novim projektima, rekao je za RTS Marko Stojanović, gradski sekretar za energtiku.

Biće organizovane brojne konferencije koje će okupiti stručnjake ali ono što je najvažnije u Nedelji energije biće uključeni građani, studenti, beogradske toplane će otvoriti vrata za školarce, kako bi ih upoznali sa daljinskim sistemima grejanja. Uključeni su i fakulteti, ali i muzeji. 

U Prirodnjačkom muzeju biće brojne radionice, a u petak Ulica Vuka Karadžića pretovriće se u ulicu otvorene energije. 

Gradski sekretar za energtiku Marko Stojanović kaže za RTS da je osnovna motivacija da informacije budu dostupne građanima da bi dobili konkretne sugestije.

Beograd troši 40 odsto od ukupne potrošnje energije u Srbiji. Stojanović kaže da je Beograd i najveći proizvođač. Na području grada proizvodi se više od 50 odsto energenata.

"Otuda naša odgovornost da ove teme koje su životno značajne delegiramo na pravi način, na način na koji će biti dostupne građanima. Ideja je da u ovih pet dana budu potpisani i konkretni projekti. U tom smislu mogu da najavim da će do kraja nedelje biti potppisan memorandum između Vlade Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije "Pauer Čajna" za izgradnju toplodalekovoda iz Obrenovca koji u velikoj meri treba da racionališe našu potrebu za gasom i za trećinu da smanji potrebe grada za uvoznim gasom.

"Osim toga, biće prilika da se promoviše i ono što je Beograd uradio na projektu uštede i rekonstrukcije javnog osvetljenja u prigradskim opštinama. Trudićemo se da pored uobičajenih edukativnih sadržaja ove dane obeležimo i novim projektima", rekao je Stojanović.

Nedelja energije u Beogradu održava se u okviru evropskih dana energije koju je Brisel pokrenuo pre nekoliko godina. Kako RTS saznaje, ova manifestacija biće već sledeće godine proširena i na neke druge gradove i opštine u Srbiji.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво