Ko je vlasnik napuštene "Komgrapove" zgrade na Terazijama?

Početkom meseca, Privredni sud je proglasio stečaj u Građevinskom preduzeću "Komgrap". Najveća vrednost te firme su nekretnine. Međutim, postavlja se pitanje zašto je već godinama napuštena zgrada na Terazijama koja je nekada bila sedište Holdinga i ko je, zapravo, njen vlasnik? U Tužilaštvu nam je rečeno da prikupljaju informacije o tome, a radnici apeluju na nadležne da zaustave prodaju preostale imovine "Komgrapa". Pre 10 godina, firma iz Republike Srpske postala je većinski vlasnik te kompanije.

Preduzeće iz Laktaša "Integral inženjering" tvrdi da mu je, pre mesec dana, zgrada na Terazijama otuđena na nezakonit način. Većinski vlasnik "Komgrapa" neće pred kameru – čeka da slučaj ispita tužilaštvo.

"Po prijemu krivične prijave, Upravi kriminalističke policije uputili smo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, pa će posle toga biti doneta odluka o daljem postupanju", poručuju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U Katastru nepokretnosti umesto firme iz Laktaša kao vlasnik zgrade na Terazijama upisano je drugo preduzeće. Međutim, do njegovog vlasnika nije moguće doći, niti ga naći na adresi koja je upisana u Agenciji za privredne registre. Stručnjaci kažu da je takvoj situaciji doprineo i većinski vlasnik "Komgrapa".

"Kupac 'Komgrapa' je simulovanim pravnim poslovima uzimao kredite i pod hipoteku stavljao taj poslovni prostor određenim licima. Međutim, novi kupci, verovatno neće biti obavezni da isplate te silne hipoteke koje su sada u iznosu od četiri i po miliona evra, jer, ko je normalan da kupi poslovni prostor sa tolikim opterećenjem? Očigledno se radi o dogovorenim simulovanim pravnim poslovima", smatra Sima Stokić, konsultant za građevinu i stečaje.

U Privrednom sudu čekaju pravosnažnost odluke o otvaranju stečajnog postupka u "Komgrapu".

"Što se tiče holding korporacije 'Komgrap', Privredni sud u Beogradz je 5. maja ove godine otvorio postupak nad tim stečajnim dužnikom i to ne po predlogu većinskih vlasnika već po predlogu poverilaca – Nova Agrobanka u stečaju Beograd, Poljoprivredna banka Agrobanka u stečaju Beograd, Bi-Bi-Si Beograd biznis kompani d. d. o. Beograd i jednog poverioca koji je fizičko lice. Tim rešenjem je imenovan stečajni upravnik", kaže sudija Privrednog suda u Beogradu Gordana Vuković.

Podsetimo, privatizacija "Komgrapa" je na listi 24 sporne privatizacije kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije. Nekadašnji gigant koji je izgradio 140.000 stanova, brojne industrijske, turističke i sportske objekte – poput stadiona "Rajko Mitić", hotela "Metropol" i "Jugoslavija", kao i čuvenog moskovskog hotela "Kosmos" – svojevremeno je zapošljavao 13.000 radnika. Danas 130.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво